StoryEditor

Most Košická zrejme postaví Doprastav

16.10.2002, 00:00

Valné zhromaždenie spoločnosti Metro Bratislava, a. s., rozhodlo o tom, že sa bude pokračovať v príprave výstavby mosta Košická s konzorciom, ktorého súčasťou je Doprastav, a. s., Bratislava. Bude sa tak diať bez ohľadu na neukončený súdny spor vyvolaný konkurenčným záujemcom o realizáciu výstavby -- združením Alpine. Informovala o tom námestníčka generálneho riaditeľa spoločnosti Metro Marta Čarnogurská. Konkrétny termín začatia výstavby mostu vyplynie z aktualizovaného harmonogramu prác, ktorý predloží realizátor výstavby.
Predstavitelia spoločnosti Metro pri rozhodovaní vychádzali z Rozboru právnych rizík pri prípadnom nepriaznivom vývoji sporu o most Košická, ktorý pre spoločnosť vypracovala jej advokátska kancelária. "Vyplýva z neho, že ani potenciálne nedošlo k možnostiam uplatnenia náhrady škody zo strany žalujúcej spoločnosti," povedala M. Čarnogurská. Podpísanie zmluvy o výstavbe s konzorciom Doprastavu očakávajú približne o mesiac.
Združenie Alpine v súčasnosti čaká na rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave vo veci odvolania podaného 11. októbra tohto roka. Alpine sa na tento súd odvolalo po tom, ako Okresný súd Bratislava I zamietol návrh na predbežné opatrenie, ktoré malo zabrániť spoločnosti Metro uzatvoriť zmluvu o diele na výstavbu mosta, kým nerozhodne súd.
Právny zástupca Alpine Miloslav Šimkovič predpokladá, že budú v odvolacom konaní úspešní a súdne konanie vo veci tendra sa vráti opäť na okresný súd. To všetko môže podľa neho trvať dva až tri mesiace. Ak súd rozhodne v prospech Alpine a Metro dovtedy podpíše zmluvu s inou spoločnosťou, Alpine podá žalobu na náhradu škody, na ktorú má podľa M. Šimkoviča nárok. "Spoločnosť Metro vyhlásila súťaž. Na základe toho vznikol právny vzťah medzi ňou a Alpine, čo nás podľa Obchodného zákonníka a platného zákona o verejnom obstarávaní oprávňuje požadovať náhradu škody za porušenie podmienok súťaže," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:32