StoryEditor

Chod parlamentu utiahne 24-tisíc rodín

Poslanci Národnej rady dnes budú hlasovať o rozpočte verejnej správy na nasledujúci rok. Okrem iného tak schvália aj výdavky potrebné na réžiu samotného parlamentu. V budúcom roku to bude 840 miliónov korún. Čo to znamená z pohľadu rodinných rozpočtov? Podľa výpočtov HN, túto sumu odvedie do štátneho rozpočtu za rok 24-tisíc štvorčlenných domácností. Pri zabezpečení svojej bežnej réžie totiž tieto peniaze zaplatia na dani z pridanej hodnoty a spotrebných daniach. Daň z príjmov ide takmer celá do rozpočtov samospráv.

Poslanci Národnej rady budú zajtra hlasovať o rozpočte verejnej správy na nasledujúci rok. Okrem iného tak schvália aj výdavky potrebné na réžiu samotného parlamentu. V budúcom roku to bude 840 miliónov korún. Čo to znamená z hľadiska rodinných rozpočtov? Podľa výpočtov HN, túto sumu odvedie do štátneho rozpočtu za rok 24-tisíc štvorčlenných domácností. Pri zabezpečení svojej bežnej réžie totiž tieto peniaze zaplatia na dani z pridanej hodnoty a spotrebných daniach. Daň z príjmov ide takmer celá do rozpočtov samospráv.
Čo na to hovoria poslanci? Branislav Opaterný zo Slobodného fóra si myslí, že náklady na parlament sú vysoké a dalo by sa ušetriť. Podľa neho by demokracii vôbec neuškodilo, ak by snemovňa mala iba sto, namiesto terajších stopäťdesiat poslancov. Menej administratívy -- to je ďalší z Opaterného návrhov. "Národná rada má príliš veľa zamestnancov, ktorí nie sú využití. Nerobia nič, iba buzerujú poslancov," konštatuje Opaterný.
Alojz Přidal z KDH nepovažuje od novinárov za férové, keď pri schvaľovaní rozpočtu "vyťahujú platy poslancov a upozorňujú na to ľudí". Nesúhlasí s názorom Opaterného. "Napríklad podpredseda parlamentu Béla Bugár začal škrtiť plány poslancov na zahraničné cesty." Nezdá sa mu, že by sa peniazmi v parlamente plytvalo. Vzápätí však dodal: "Keby sa aj plytvalo, neviem to ovplyvniť."
Poslanec Smeru-SD Pavol Paška na otázku, či si nemyslí, že náklady na chod parlamentu sú príliš vysoké, povedal: "Ak má mať demokracia inštitúcie, ktoré sú pre ňu obvyklé, spoločnosť musí počítať s tým, že to niečo stojí." Pripustil, že z pohľadu bežného občana je 840 miliónov nepredstaviteľná suma. Ako dodal, demokracia je drahá záležitosť a nikto zatiaľ nevymyslel lepší spôsob fungovania spoločnosti.

Náklady na chod parlamentu
Položka (mil. Sk)
--
výdavky na poslancov NR SR vrátane miezd 369
-- nákup tovarov a služieb 161
-- kapitálové výdavky 85
-- odmeny pre asistentov poslancov 66,5
-- prevádzka kancelárií poslancov 48,6
-- prenájom rokovacích miestností, nájomné za byty podpredsedov NR SR, poslanecké pracovne 21,3
-- pracovné cesty 20,3
-- náklady na europoslancov vrátane miezd 18,8
-- náklady na platy po skončení mandátu poslancov 18,7
-- ubytovanie poslancov 5,7
-- činnosť poslaneckých klubov 3,6
-- iné 21,5
Zdroj: Návrh štátneho rozpočtu 2006

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:33