StoryEditor

Letisko Košice s rekordným počtom cestujúcich

17.01.2006, 23:00

Košické letisko vybavilo vlani takmer 270-tisíc cestujúcich a zaznamenalo 17-percentný medziročný nárast v preprave. Najvyťaženejšie boli letecké linky nízkonákladovej leteckej spoločnosti SkyEurope Airlines, ktorá lákala cenami a ponukou narastajúceho počtu európskych destinácií. "Tie kopírujú záujem cestujúcich, ponúkajú rôzne akcie a umožňujú rezervácie a platby cez internet, čo mnohým vyhovuje," povedala predsedníčka predstavenstva a výkonná riaditeľka spoločnosti Letisko Košice -- Košice Airport Marta Horváthová.
Medzi Košicami a Bratislavou vzrástol medziročne počet cestujúcich až takmer o 80 percent. Polovicu všetkých prepravených z košického letiska zabezpečili vlani České Aerolínie a Austrian Airlines. "Ponúkajú širší výber konečných destinácií, plynulosť a vyššiu istotu na vybavenie cestujúcich a ich batožín pri prestupoch. V minulom roku bolo na pravidelných linkách prepravených takmer dvestotisíc cestujúcich. Nárast počtu prepravených cestujúcich je zreteľný aj pri všeobecnom letectve, teda súkromných a obchodných cestujúcich, ktorí na to využívajú vlastné, respektíve firemné alebo prenajaté lietadlá," dodala Horváthová.
V rámci nepravidelných letov do prímorských destinácií vzlietli vlani lietadlá z košického letiska 271-krát, najmä do Tuniska, Grécka a Bulharska. Osem leteckých spoločností ponúkalo spolu 14 rôznych destinácií Európy, Afriky a Ázie, kde prepravili takmer 67-tisíc cestujúcich. Podľa štatistík letiska bol vlani najnáročnejším dňom 30. august, keď letiskom prešlo vyše 2 100 cestujúcich. Najväčším lietadlom, ktoré vlani pristálo a vzlietlo z letiska v Košiciach, bol dopravný Airbus A300 B4 s rozpätím krídel takmer 45 metrov, dĺžkou vyše 53,5 metra a s výškou 16,5 metra s vyše 220 sedadlami pre cestujúcich.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:44