StoryEditor

Na oslavy minieme viac ako vlani

Silvestrovské stoly budú u mnohých opäť bohatšie ako vlani, hovoria analytici i obchodníci. Niektorí strávia novoročné oslavy doma, iní na rozličných zábavách. Tak či onak, o polnoci, keď sa obloha rozžiari množstvom svetlíc, budú peňaženky Slovákov chudobnejšie o stovky miliónov korún.

Silvestrovské stoly budú u mnohých opäť bohatšie ako vlani, hovoria analytici i obchodníci. Niektorí strávia novoročné oslavy doma, iní na rozličných zábavách. Tak či onak, o polnoci, keď sa obloha rozžiari množstvom svetlíc, budú peňaženky Slovákov chudobnejšie o stovky miliónov korún.
Ľudia si doprajú
Všetko sa začína nákupmi potravín. Potvrdzuje sa pritom, že ľudia začínajú kupovať kvalitnejšie a drahšie potraviny. A netýka sa to len ekonomicky najvyspelejšej Bratislavy, západného Slovenska a Košíc, ale čiastočne aj Banskej Bystrice a Žiliny. "Hrá to v prospech kvality silvestrovského a novoročného stola," hovorí analytik agentúry Terno Ľubomír Drahovský. Nechcel však hádať, o koľko viac v porovnaní s vlaňajškom domácnosti minú. "Ťažko sa to odhaduje, lebo teraz sa kupuje veľa liehovín. Mnohí si robia zásoby, pretože od Nového roku majú byť drahšie kvôli zvýšeným daniam za lieh," dodal.
Tržby obchodníkov v týchto dňoch výrazne rastú. A to nielen oproti bežným mesiacom tohto roka, ale aj v porovnaní s vlaňajškom. "Za november a december je predaj potravín evidentne vyšší ako vlani," povedal podpredseda Predstavenstva COOP Jednota Martin Katriak.
K silvestrovským nákupom určite patrí šampanské. Spoločnosť Hubert J. E. v Seredi sa na Silvestra pripravuje už od novembra. "Na slovenský trh sme expedovali o 50-tisíc fliaš sektu viac ako v tom istom období vlani," povedal riaditeľ pre obchod a marketing Miroslav Tkáč. Znamená to nárast tržieb asi o štyri milióny korún.

Viac zábavy, menej alkoholu
Silvester je jeden z najštedrejších dní aj pre taxikárov. Dopyt po ich službách kulminuje na maxime a mnoho klientov sa ani nedokáže spojiť s dispečingom. "Nie všetky sviatky nám žičia ako Silvester," hovorí predseda Cechu taxi v Bratislave Milan Velčický. Niektorí taxikári zároveň konštatujú, že "už to nie je, čo bývalo". Taxikár, ktorý si neželal, aby sme uviedli jeho meno, si to vysvetľuje tým, že Slováci sa už vedia lepšie zabaviť aj bez alkoholu. Mestá a obce pri organizovaní osláv zároveň obmedzujú predaj, a tým aj spotrebu alkoholu. Menej oslavujúcich je tak odkázaných na služby taxikárov.

Najdrahšie minúty roka
Náporom na peňaženky je aj zábavná pyrotechnika. "V priebehu niekoľkých minút vyhodia Slováci do vzduchu desiatky miliónov korún," odhaduje konateľ eseročky Pyra, Ján Appel. Predaj zábavnej pyrotechniky na Slovensku sa však podľa neho ustálil. "Posledný Silvester sa búchalo oveľa menej ako inokedy," tvrdí Appel. Najväčší boom mali obchodníci v rokoch 1999 a 2000, keď sa ľudia pripravovali na vítanie nového milénia. Vo veľkom sa začala dovážať už v rokoch 1989 až 1992. Ľudia sa podľa neho už nabažili týchto radovánok, ktoré boli roky zakazované.

Operátori sú pripravení
Nový rekord každoročne dosahuje aj počet odoslaných esemesiek s novoročnými pozdravmi. Mobilný operátor Orange predpokladá na Silvestra a na Nový rok záťaž, akú zaznamenali na Vianoce, keď ich zákazníci odoslali takmer 16 miliónov esemesiek. Podľa hovorcu Petra Tótha sa záťaž skoncentruje na užšie časové pásmo -- okolo polnoci. Orange preto posilnil SMS centrum a prepájacie linky na konkurenčného operátora, aby zvládli nápor.
V T- Mobile na Silvestra nečakajú väčší nápor pri komunikácii v porovnaní s tohtoročnými Vianocami, keď ich účastníci poslali 10 miliónov esemesiek. "Viac textových správ aj hovorov zaznamenávame na Vianoce ako na Silvestra," povedal špecialista vonkajšej komunikácie Milan Hric.
Zároveň sa očakáva väčší záujem o posielanie multimediálnych správ MMS, ktoré už podporuje oveľa viac mobilov ako pred rokom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 12:33