StoryEditor

O lokalite domov pre KIA ešte nerozhodli

02.03.2006, 23:00
Ministerstvo financií už uvoľnilo takmer 1,2 miliardy korún na výstavbu a prevádzku 75 rodinných domov pre zamestnancov spoločností KIA Motors a Hyundai Mobis. Zabezpečí ju spoločnosť s ručením obmedzeným MH Development, ktorá podľa obchodného registra existuje od 16. februára

Ministerstvo financií už uvoľnilo takmer 1,2 miliardy korún na výstavbu a prevádzku 75 rodinných domov pre zamestnancov spoločností KIA Motors a Hyundai Mobis. Zabezpečí ju spoločnosť s ručením obmedzeným MH Development, ktorá podľa obchodného registra existuje od 16. februára.
Plocha celého areálu sa zmenšila z pôvodne sľúbených pätnástich hektárov na desať. V areáli bude 67 domov pre nižší manažment, sedem pre vyšší a jedna vila pre topmanažéra. Okrem domov sa vláda zaviazala vybudovať club house, parkovisko, štyri tenisové a dve asfaltové ihriská. "Lokalita stále nie je známa, rozhodneme v najbližších dňoch," spresňuje člen Dozornej rady MH Development Stanislav Grobár. Záhorská Bystrica to však s najväčšou pravdepodobnosťou nebude, golfové ihrisko v Bernolákove určite nie.

Pridáme tri miliardy
V súvislosti s projektom Kia Slovensko zaplatí o 3,2 miliardy korún viac, ako sa počítalo po schválení investičnej zmluvy pred dvomi rokmi. Hovorí o tom informatívny materiál, ktorý predložil minister hospodárstva Jirko Malchárek na úrad vlády. Celkovo na podporu výstavby závodu juhokórejskej automobilky zaplatí štát 10,6 miliardy korún. Táto suma je súčtom investícií 7,4 miliardy schválených v marci 2004, dodatočných výdavkov vo výške 3,07 miliardy, ktoré schválili vlani v októbri, a 139 miliónov, ktoré spôsobila vyššia výkupná cena pozemkov spod budúcej automobilky v Tepličke nad Váhom.
"Do nového výpočtu je pravdepodobne zahrnutá aj regionálna pomoc mestu Žilina vo výške 1,5 miliardy. Netreba zabúdať, že investície ovplyvnilo aj rozhodnutie spoločnosti zvýšiť plány ročnej produkcie," povedal hovorca rezortu hospodárstva Robert Beňo. V uplynulých dvoch rokoch ministerstvo z celej sumy poskytlo 5,67 miliardy, najviac smerovalo mestu Žilina, obciam Teplička nad Váhom, Nededza a Gbeľany a Slovenskej agentúre pre rozvoj investícií a obchodu. Prijímatelia peňazí zatiaľ použili 4,23 miliardy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 12:42