StoryEditor

Nevysporiadané pozemky bránia opravám ciest

19.02.2006, 23:00
Opravy ciest druhej a tretej triedy môžu stroskotať na nevyjasnených vlastníckych vzťahoch k pozemkom, na ktorých sú postavené. Obce sa preto nebudú môcť pri ich rekonštrukciách uchádzať o finančnú podporu z Európskej únie.

Opravy ciest druhej a tretej triedy môžu stroskotať na nevyjasnených vlastníckych vzťahoch k pozemkom, na ktorých sú postavené. Obce sa preto nebudú môcť pri ich rekonštrukciách uchádzať o finančnú podporu z Európskej únie. Tá predstavuje na budúce programové obdobie v prepočte 12 miliárd korún v programe Lokálna infraštruktúra, pričom presun nevyčerpaných financií na iný účel nie je možný. "Podmienkou získania grantu je právoplatné stavebné povolenie. Nedostaneme ho bez majetkovoprávneho vysporiadania pozemkov," hovorí vedúca oddelenia cestnej infraštruktúry Banskobystrického samosprávneho kraja Viera Sobolová. To by si však vyžiadalo miliardy korún.

Postup doriešenia vlastníckych vzťahov k nehnuteľnostiam, ktoré prešli na samosprávy, má navrhnúť ministerstvo financií. Tak znie uznesenie vlády z júla 2004. "Neodťahujeme sa od riešenia tohto problému, ale zaujať stanovisko bez konkrétnych čísiel je predčasné," komentuje situáciu hovorca ministerstva Peter Papanek. Rezort financií požaduje od Združenia miest a obcí Slovenska ako aj od všetkých krajov register nevysporiadaných pozemkov. Okrem ciest sa to týka aj školských a zdravotníckych stavieb. Združenie si svoju povinnosť splnilo, niektoré kraje tiež. No komplexná informácia stále chýba.

"Celé to ide do stratena. Prečo sa nedá prijať aspoň čiastkové riešenie pre kraje, ktoré si povinnosť splnili? Akákoľvek injekcia by nám pomohla, pretože dvojky a trojky sú skutočne v zlom stave. Navyše, pôvodní vlastníci sa čoraz hlasnejšie domáhajú svojich práv," konštatuje Sobolová.

Vysporiadanie týchto pozemkov na celom Slovensku by v starých vyhláškových cenách stálo asi desať miliárd korún. Podľa súdnoznaleckých posudkov pri zohľadnení ceny obvyklej v danom mieste môže ísť až o štvornásobok tejto sumy. Napríklad v Banskobystrickom kraji je pod cestami 2. a 3. triedy 26 miliónov štvorcových metrov nevysporiadaných pozemkov. Ich základná cena môže byť okolo 2,2 miliardy korún.

Kraj má pripravený zásobník takmer 60 projektov na opravy ciest za osem miliárd korún. "Projekty máme zostavené podľa súčasného technického stavu ciest a s vysporiadaním pozemkov chceme začať od najakútnejších prípadov. Na tie by sme potom od budúceho roka začali žiadať o príspevky z eurofondov," uzatvára Sobolová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 03:38