StoryEditor

Ostrožlík prešiel cez vládu

31.05.2007, 00:00
Na viac ako rok neobsadenú stoličku viceguvernéra Národnej banky Slovenska by si mohol sadnúť Viliam Ostrožlík. Včera ho na tento post odporučila vláda. "Celý život robí v bankovej sfére. Je členom Bankovej rady, to je pre mňa najpodstatnejšie," povedal premiér Robert Fico po rokovaní kabinetu. Aby sa Ostrožlík novým viceguvernérom skutočne stal, musí ho ešte schváliť parlament a prezident. S nomináciou bol spokojný aj minister financií Ján Počiatek.

Na viac ako rok neobsadenú stoličku viceguvernéra Národnej banky Slovenska by si mohol sadnúť Viliam Ostrožlík. Včera ho na tento post odporučila vláda. "Celý život robí v bankovej sfére. Je členom bankovej rady, to je pre mňa najpodstatnejšie," povedal premiér Robert Fico po rokovaní kabinetu. Aby sa Ostrožlík novým viceguvernérom skutočne stal, musí ho ešte schváliť parlament a prezident. S nomináciou bol spokojný aj minister financií Ján Počiatek.
Ešte bez funkcie
Oblasť, ktorú bude mať v prípade zvolenia nový viceguvernér na starosti, ešte nie je známa. O kompetenciách viceguvernérov rozhoduje banková rada. Agendu menovej politiky prebral po bývalej viceguvernérke Elene Kohútikovej člen bankovej rady Peter Ševcovic. Kohútiková musela odísť z postu viceguvernérky, pretože zákon limituje funkčné obdobie člena bankovej rady na päť rokov.
Návrh zákona, o ktorom bude rokovať vláda, počíta s predĺžením funkčného obdobia pre členov rady na šesť rokov. Majú sa odstrániť aj limitujúce dve funkčné obdobia členov rady za sebou.
Nie sú plní
Banková rada má mať 11 členov. Po minulotýždňovom vymenovaní Gabriely Sedlákovej za externú členku rady, tak chýbal už len viceguvernér. Ak by sa ním stal Ostrožlík, opäť by jedno miesto v rade ostalo neobsadené.
Predchádzajúca vláda na post viceguvernéra nominovala vtedajšieho štátneho tajomníka ministerstva financií Vladimíra Tvarošku. Prezident Ivan Gašparovič nomináciu odmietol, argumentoval nesplnením všetkých zákonných podmienok.
Členom Bankovej rady NBS je Ostrožlík len od marca tohto roka, kam prišiel z Privatbanky. Ako predsedu predstavenstva a generálny riaditeľ Privatbanky pôsobil od augusta 2003. Od roku 1992 pracoval vo VÚB na rôznych pozíciách, kariéru v banke zavŕšil na poste riaditeľa odboru treasury. Má 38 rokov a titul MBA.

MINIROZHOVOR
Úver pre Smer bol čistý
Nominant vlády na post viceguvernéra NBS Viliam Ostrožlík pre HN
Ako hodnotíte vaše vymenovanie vládou na post viceguvernéra NBS?
-- Aby som sa stal viceguvernérom, musím ešte dostať dôveru parlamentu a pána prezidenta. Vo vláde som dôveru dostal, čo si osobne vážim.
Za menovú politiku je v súčasnosti zodpovedný člen bankovej rady Peter Ševcovic, nebude teda vaša funkcia určitým spôsobom oklieštená?
-- Musím povedať, že zodpovednosť za konkrétnu oblasť stanovuje každému členovi Banková rada NBS. V súčasnosti som predsedom koordinačného výboru pre zavedenie eura v NBS. V tejto práci budem pokračovať aj naďalej a očakávam, že Banková rada NBS ma poverí riadením niektorých ďalších oblastí.
Častou témou v súvislosti s vami je pôžička vo výške 40 miliónov korún od Privatbanky pre stranu Smer v čase, keď ste boli šéfom tejto banky. Ako vnímate túto kauzu?
-- Rozhodne si nemyslím, že by malo ísť o nejakú kauzu. Financovanie politických strán úvermi od komerčných bánk je dlhodobou praxou. Keď Privatbanka dostala žiadosť o úver, vypracovali sme štandardným spôsobom finančnú a ekonomickú analýzu klienta, ktorá zaradila klienta medzi úverovateľné subjekty, a preto dozorná rada banky rozhodla o poskytnutí úveru. Klient riadne plnil obchodné podmienky a úver bol dokonca predčasne splatený.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 18:32