StoryEditor

Zavedenie eura: Nebudeme prví, ale zatiaľ vedieme

Slovensko je opäť prvé, tentoraz pri zavádzaní jednotnej európskej meny. Vyplýva to zo správy Európskej komisie.
Slovensko je opäť prvé, tentoraz pri zavádzaní jednotnej európskej meny. Vyplýva to zo správy Európskej komisie. Ako jediné bolo pri hodnotení národných plánov zavádzania eura hodnotené uspokojivo.
Z 38 kritérií zatiaľ Slovensko nesplnilo iba osem. "V hodnotení Európskej komisie sme tak predstihli Estónsko, Litvu, Slovinsko, Cyprus, Lotyšsko a Maltu. Teda krajiny, ktoré chcú zaviesť euro o rok až dva pred nami," konštatuje minister financií Ivan Mikloš. Na porovnanie, susedné Česko spolu s euroskeptickým Poľskom splnili zatiaľ iba jediné kritérium, Maďarsko splnilo tri.
Analytici vnímajú hodnotenie komisie pozitívne. Podľa hlavného ekonóma Slovenskej sporiteľne Juraja Kotiana tak dokazujeme konkrétnymi krokmi snahu prijať euro čo najskôr. "A to na rozdiel od Maďarska, ktoré chcelo prijať euro krátko po vstupe do Európskej únie, zatiaľ však pre to veľa nespravilo," vysvetľuje. Hlavný ekonóm ING Bank Ján Tóth v pozitívnom hodnotení vidí hlavne úspech Národnej banky Slovenska. "Dokázala vyriešiť v krátkom čase veľa technických otázok," hovorí.
Chýba ešte 200 zákonov
Zvyšné kroky už však bude riešiť nový Národný koordinačný výbor. Pozostáva zo šiestich pracovných výborov. "Napríklad výbor pre legislatívu pripravuje návrh harmonogramu noviel zákonov či úplne nových zákonov," konštatuje Mikloš. Zmeniť by sa pritom malo vyše 200 zákonov. Niektoré z nich budú úplne nové, ako napríklad zákon upravujúci pravidlá konverzie, zaokrúhľovania a systému kontroly. Mali by byť postupne pripravené tak, aby mohli byť účinné v priebehu roka 2008, najneskôr však od januára 2009.
Univerzálny koordinátor
Všetky výbory bude od januára koordinovať vládny splnomocnenec pre zavedenie eura. "Pán Euro bude súčasný splnomocnenec pre obnovu Tatier Ivan Štefanec," predstavil kandidáta Mikloš. Podľa neho je to správny človek na správnom mieste: "Ide o náročný a dôležitý proces z hľadiska pripravenosti a informovanosti verejnosti. Je potrebné, aby sa mu venoval kompetentný, kvalifikovaný a skúsený človek, a to na plný úväzok."
Názory na vymenovanie Štefanca sa však rôznia. "Má podnikateľský background. Pôsobil v Podnikateľskej aliancii Slovenska, čo je najsofistikovanejšia záujmová skupina zamestnávateľov," konštatuje Tóth. Igor Šulaj zo Smeru si však myslí, že na takomto dôležitom poste mal byť skôr človek z bankovej sféry, ktorý dlhodobo pôsobil v tejto oblasti.

Poradie niektorých nových členských krajín pri zavádzaní Eura
  Krajina Splnené kritéria Kritériá v plnení Celkovo
V4 Slovensko 21 9 30
Estónsko 20 3 23
Litva 17 3 20
Slovinsko 14 2 16
V4 Maďarsko 3 0 3
Poľsko 1 0 1
Česko 1 0 1
Zdroj: MF SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:00