StoryEditor

Litovský minister financií odstupuje, dôvodom je daňová reforma

20.04.2005, 00:00
Autor:
AFPAFPSITASITA

Litovský minister financií Algirdas Butkevicius včera oznámil, že odstúpi z funkcie. Dôvodom rezignácie sú rozdielne názory koaličných partnerov o podobe daňovej reformy. "Lídri vládnej koalície v pondelok vyhlásili, že nepodporia môj návrh daňovej reformy," zdôvodnil svoje odstúpenie Butkevicius.
Členovia vládnej koalície v pondelok schválili plán daňovej reformy, ktorá sa má zaviesť v rokoch 2006 až 2008. Plán reformy počíta so znížením daní z príjmu fyzických osôb zo súčasných 33 na 27 percent v budúcom roku a na 24 percent v roku 2008. Koalícia tiež odsúhlasila zavedenie tzv. solidárnej dane, ktorú budú platiť spoločnosti zo svojho obratu.
Reforma v takto schválenej podobe však odporuje návrhu Butkeviciusa, ktorý počítal okrem iného so zvýšením podnikovej dane počas nasledujúcich dvoch rokov zo súčasných 15 na 19 percent. Zvýšenie podnikovej dane malo kompenzovať straty v štátnom rozpočte vyplývajúce zo zníženia dani z príjmu fyzických osôb.
Butkevicius tiež zdôraznil, že navrhnuté zavedenie dane z podnikového obratu by mohlo viesť k oficiálnym sťažnostiam pred Európskym súdnym dvorom. "Smernice Európskej únie hovoria, že dane sa nemôžu vyberať z obratu, čo znamená, že navrhovaná solidárna daň je v rozpore s legislatívou EÚ," uviedol Butkevicius. Správa o demisii Butkeviciusa, ktorý na poste ministra financií pôsobil od decembra minulého roka, vyvolala špekulácie o rozpade vládnej koalície.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:32