StoryEditor

Fico predstavil jeden z najväčších projektov tejto vlády. Stáť bude približne dve miliardy

31.01.2018, 12:25
Autor:
ČTKČTKlmlm
Tento projekt plánuje rozbehnúť aj vďaka tomu, že výdavky na tieto projekty nebudú zahŕňané do deficitu verejných financií.

Štát okamžite uvoľňuje na rekonštrukciu vysokoškolských internátov desať miliónov eur. Ak sa bude ekonomike dariť, v druhom polroku tohto roka by na tieto účely mohlo ísť ďalších desať miliónov eur. Informoval o tom v stredu premiér Robert Fico (Smer-SD) po stretnutí koaličných lídrov.

Milióny na rekonštrukciu internátov

Premiér dodal, že ide o jeden z najväčších projektov.

"V priebehu tohto roka chceme spustiť proces verejného obstarávania verejných budov. Minister financií Kažimír hovorí, že kapacita na tento typ biznisu je okolo dvoch miliárd eur, ktoré by mohli súkromné firmy a banky preinvestovať na zatepľovanie verejných budov," skonštatoval Fico.

Tento projekt plánuje rozbehnúť aj vďaka tomu, že výdavky na tieto projekty nebudú zahŕňané do deficitu verejných financií.

Tvrdí, že Bratislava je mesto, ktoré nemôže využívať európske fondy. "Takto však budeme môcť pomôcť Mlynskej Doline, iným internátom, ktoré súrne potrebujú peniaze na reknštrukciu a zatepľovanie," tvrdí premiér.

Uvoľnenie peňazí na obnovu zastaraných internátov oznámil Fico približne týždeň po tom, čo mu zástupcovia študentov vysokých škôl v otvorenom liste pripomenuli nesplnený sľub jeho strany Smer-sociálna demokracia, ktorá pred parlamentnými voľbami v roku 2016 sľúbila v rámci sociálneho balíčka na spomínaný účel vyčleniť 50 miliónov eur.

Kontrolné dni na ministerstvách

Fico ďalej prezradil, že v polčase vládnutia chystá kontrolné dni na všetkých ministerstvách. "Je čas urobiť jasné vyhodnotenie plnenia Programového vyhlásenia vlády a na tento účel chcem v krátkom čase vykonať kontrolné dni na ministerstvách," doplnil Fico.

Dodal, že spoločne s ostatnými koaličnými lídrami chce nastaviť priority na ďalšie dva roky.

Pokiaľ sa tejto krajine bude dariť, sme pripravení ísť aj nad rámec programového vyhlásenia. V pondelok minister financií Peter Kažimír oznámi ďalší výhľad pokiaľ ide o hospodársky rast a príjmy," dodal premiér. 

Systém zelenej nafty

Fico spolu s koaličnými partnermi potvrdil aj to, že vláda chce pridať slovenským poľnohospodárom cez systém tzv. zelenej nafty 30 miliónov eur. 

"Domnievame sa, že táto suma peňazí bude použitá mimoriadne užitočne, pretože chceme ísť najmä do podpory tých častí slovenského poľnohospodárstva, kde pôjde o vytváranie nových pracovných miest. Máme jasnú predstavu, ako to celé má vyzerať," spresnil predseda vlády SR.

Podľa premiéra však treba rátať s tým, že sa o túto pomoc zo strany štátu bude zaujímať aj Európska komisia. "Sme však presvedčení, že poznáme mechanizmy, ako týchto 30 miliónov eur navyše do rozpočtu poľnohospodárstva ponúknuť poľnohospodárom tak, že to nebude považované za neoprávnenú štátnu pomoc, že tieto výdavky budú legitímne a že budú ich môcť poľnohospodári užiť," povedal Fico.

01 - Modified: 2024-04-24 14:48:33 - Feat.: - Title: Manažment telerozhlasu vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu 02 - Modified: 2024-04-24 14:11:22 - Feat.: - Title: PS kritizuje zákon o telerozhlase, hovorí o účelových zmenách 03 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 04 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 05 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:38