StoryEditor

Apartmány slúžia ako dobrá investícia

26.02.2006, 23:00
Slovenskí podnikatelia si obľúbili byty v apartmánových domoch v lyžiarskych strediskách. Už dávnejšie sa predali všetky štyri domy na Donovaloch, záujem je aj o Tatranskú Lomnicu.

Slovenskí podnikatelia si obľúbili byty v apartmánových domoch v lyžiarskych strediskách. Už dávnejšie sa predali všetky štyri domy na Donovaloch, záujem je aj o Tatranskú Lomnicu. Nové apartmánové domy sa teraz stavajú v Ružomberku - Hrabovom i v Oščadnici. No záujem je aj o podobné zariadenia lyžiarskych strediskách v Alpách či v Českej republike, kde tento druh realitného biznisu zapustil korene pred viac než piatimi rokmi.

Zisk z prenájmu
"Za dva mesiace sme zo 63 apartmánov predali 46," hovorí konateľ realitnej spoločnosti Nelly Slovakia Rastislav Melichárek, ktorá Fatrapark pri Ružomberku stavia. Dve tretiny záujemcov platia v hotovosti, apartmány berú ako dobrú investíciu. Menšia časť chce chatu na stálom mieste, o ktorú sa netreba starať. Apartmány majú rozlohu od 28 do 105 štvorcových metrov, k dispozícii budú v decembri a obsadzovanie i prevádzkovanie zabezpečí špecializovaná turistická agentúra. Vlastník v čase, keď sa v apartmáne nezdržuje, získa z nájomného viac ako z uloženia peňazí na bankových vkladoch. Ich cena je 35-tisíc korún za štvorcový meter bez DPH. V nej je zarátaný aj podiel na pozemku, za garážový box v podzemí sa platí zvlášť.
Rovnakú predajnú cenu budú mať aj apartmány v Oščadnici. V cene je zarátané tiež parkovacie miesto pred domom. Pokiaľ majiteľ apartmán nevyužíva, môže ho cestovná kancelária prenajímať. Podľa Dagmar Leškovej zo spoločnosti Compra, ktorá ich výstavbu pripravuje, sa ráta s nájmom 600 korún za noc a dvojlôžkový apartmán. "Záujem je, ale dom dokončíme až ďalšiu sezónu, takže hlavný nápor očakávame až neskôr," uvádza Lešková.

O cene rozhoduje poloha
Realitní makléri sa zhodujú v názore, že najdôležitejšiu úlohu pri stanovení ceny zohráva prístup k zjazdovke. Je veľký rozdiel v tom, či dom stojí priamo pri lanovke, alebo treba kilometer dochádzať. V porovnaní so Slovenskom sú "apartmány v Alpách minimálne dva- až trikrát drahšie, ale to isté platí aj o výške výnosov", tvrdí Melichárek. Napríklad v rakúskom lyžiarskom stredisku Kaprun vychádza malý apartmán na 1,6 milióna korún. V menších strediskách vo Francúzsku začínajú podľa českých Hospodárskych novín predaje na šiestich miliónoch. Najkvalitnejšie apartmány v českom Špindlerovom mlyne vychádzajú na 70-tisíc korún za štvorcový meter, no nájdu sa aj také, ktoré stoja 40-tisíc.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:27