StoryEditor

Vývoj ekonomiky nahráva zvýšeniu úrokových sadzieb

12.02.2006, 23:00
Na konci februára Národná banka Slovenska pravdepodobne zvýši kľúčové úrokové sadzby. Očakávajú to všetci oslovení analytici. Ich zmenu naznačilo už januárové hlasovanie členov Bankovej rady NBS.

Na konci februára Národná banka Slovenska pravdepodobne zvýši kľúčové úrokové sadzby. Očakávajú to všetci oslovení analytici. Podľa nich sadzby vzrastú o 0,25 percenta. Ich zmenu naznačilo už januárové hlasovanie členov Bankovej rady NBS, keď zvýšenie sadzieb neprešlo asi len pre absenciu viacerých jej členov. Podľa analytičky Slovenskej sporiteľne Márie Fehérovej na to bude mať vplyv negatívna januárová inflácia, slabšia koruna a aj pretrvávajúce riziko jej oslabenia v dôsledku blížiacich sa volieb. Centrálna banka však o zvyšovaní sadzieb odmieta špekulovať. "Keď bude zasadnutie, budeme brať do úvahy aj nové štatistiky," skonštatoval pre HN jej viceguvernér Martin Barto.

Infláciu spôsobil rast cien
Banková rada už koncom minulého roka avizovala, že pre centrálnu banku pri rozhodovaní o zvyšovaní sadzieb bude rozhodujúci vývoj inflácie. Januárový rast cien však prekvapil aj samotných analytikov. "Hoci s našou predpoveďou 3,9 percenta sme patrili k najväčším pesimistom na trhu, skutočné číslo bolo ešte vyššie," konštatuje Fehérová. V januári totiž dosiahla medziročná miera inflácie 4,1 percenta oproti decembrovým 3,7 percenta. "Podľa očakávaní najväčší inflačný tlak priniesol rast regulovaných cien," myslí si analytik ING Bank Eduard Hagara. Okrem cien spojených s bývaním (plyn, teplo, elektrina, vodné, stočné) sa však zvýšili aj ceny v zdravotníctve, zdraželi dovolenky či poistenie.
Podľa Fehérovej bude inflácia rásť aj v nasledujúcich mesiacoch. "Premietne sa do nej napríklad zvýšenie spotrebnej dane za cigarety, ktoré januárové čísla ešte neovplyvnil. Obchodníci predávajú cigarety ešte zo starých zásob." Výraznejší pokles inflácie očakáva až v októbri.

Zahraničný obchod v rekorde
Negatívne sú aj štatistiky zahraničného obchodu. V decembri skončil v deficite 25 miliárd korún, čo je najvyšší mesačný schodok v histórii. Dovoz tovarov a služieb dosiahol vyše 106 miliárd korún a vývoz necelých 82 miliárd korún. Pokoril tak rekord spred štyroch rokov, keď mesačný schodok zahraničnej obchodnej bilancie v decembri 2001 bol 15,9 miliardy Sk.
Analytici sa však zhodujú na tom, že decembrový výsledok nie je tragédiou. "Za neuveriteľným schodkom sú pravdepodobne dovozy investičných technológií," tvrdí Marek Gábriš z ČSOB. Predpokladajú, že ide o dovozy pre trnavskú automobilku PSA Peugeot Citroën, prípadne dovoz lisu pre KIA Motors. To však slovenskej ekonomike pomôže. "Import technológií prispeje k zvýšeniu exportu aj k rastu produktivity práce," mieni Gábriš. Vďaka tomu by sa mala opäť posilňovať koruna. "Do hry však vstupuje aj politické riziko, ktoré môže posilnenie meny brzdiť," dodáva Gábriš.

01 - Modified: 2003-02-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krízový manažment v STV 02 - Modified: 2003-02-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozpočtový výbor NR SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 19:54