StoryEditor

Pozemky okolo Bratislavy sú čoraz drahšie

10.11.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Dopyt po stavebných parcelách pre rodinné domy najmä v okolí Bratislavy v posledných rokoch výrazne vzrástol. Sťahovanie ľudí do okolia slovenskej metropole podporili aj rozmach hypotekárnych úverov, ktoré rozšírili možnosti financovania vlastného bývania.

Dopyt po stavebných parcelách pre rodinné domy, najmä v okolí Bratislavy, v posledných rokoch výrazne vzrástol. Sťahovanie ľudí do okolia slovenskej metropoly podporil aj rozmach hypotekárnych úverov, ktoré rozšírili možnosti financovania vlastného bývania, uviedli oslovení makléri. Zhodli sa, že ceny pozemkov sa v niektorých lokalitách zvýšili až niekoľkonásobne.
"Ľudia sa snažia vymeniť bytovku za rodinný dom. Dopyt po parcelách zvyšuje aj veľká dostupnosť hypoték," povedal Roman Michálek z realitnej kancelárie Taurito. Záujem klientov je hlavne o pozemky v okolí slovenskej metropoly, kde sú parcely lacnejšie než priamo v Bratislave. "Pokiaľ by bolo v ponuke raz toľko pozemkov, tak sa predajú," dodal.
I v dedinách či satelitných mestečkách s dobrou dostupnosťou do Bratislavy ceny parciel značne zdražili. "V roku 2000 štvorcový meter na Čiernej vode vyšiel na 900 korún, postupne sa cena vyšplhala na súčasných tritisíc korún za meter vrátane inžinierskych sietí," poznamenal maklér. Za zdražením parciel stojí práve niekoľkonásobný nárast dopytu.
Ceny podľa Michálka ovplyvnil nový zákon o dani z pridanej hodnoty (DPH), ktorý začal platiť súčasne so vstupom Slovenska do EÚ. Od mája minulého roka totiž väčšie firmy pri predaji stavebných pozemkov musia štátu odviesť DPH. Parcely tak automaticky zdraželi zhruba o pätinu.
"Ľudia majú záujem hlavne o menšie parcely, medzi 550 až 650 štvorcových metrov, teda do 1,5 milióna korún. Klientom sa predávajú už zasieťované pozemky," poznamenal. Parcely na výstavbu domov sú v ponuke najmä na Čiernej vode či v Dunajskej Lužnej, v Rusovciach a v Záhorskej Bystrici.
Podľa maklérky Nicol Brtvovej z realitnej kancelárie Revenant sa stavia skôr v okolí Bratislavy než v meste. "Zohnať vhodný pozemok v Bratislave je ťažšie než v jej okolí," zdôraznila. V metropole sa podľa nej predávajú pozemky najmä v okrajových častiach, napríklad v mestskej časti Rača vyjde parcela aj na šesťtisíc korún za štvorcový meter. V lukratívnych lokalitách, napríklad pod Slavínom, stojí štvorcový meter 10- až 15-tisíc korún, niektorí predávajúci požadujú aj viac.
Ľudia si rozmyslia, či budú splácať byt v novostavbe za tri či štyri milióny korún, alebo si postavia doma v okolí Bratislavy, usudzuje maklérka o väčšom záujem ľudí o pozemky.
Obce v okolí Bratislavy zažívajú stavebný boom. V nových lokalitách pribúdajú stovky rodinných domov a bytov, a to prakticky vo všetkých obciach do 20 kilometrov od Bratislavy. Za štvorcový meter pozemku s inžinierskymi sieťami musí záujemca zaplatiť zhruba dvetisíc korún, niekedy aj o polovicu viac.
Stavebné pozemky sa podľa realitných maklérov predávajú dobre. Na nedostatok záujmu klientov sa nesťažujú ani developeri.
Napríklad podľa údajov spoločnosti CW Invest, ktorá na Čiernej vode neďaleko Bratislavy ponúka vyše 130 pozemkov vrátane výstavby domov na kľúč, sú pre záujemcov k dispozícii už len zhruba dve desiatky parciel.
Výstavbu v Bratislave a okolí podľa ekonómov podporuje aj kúpna sila obyvateľstva, ktorá je v slovenskej metropole najvyššia zo všetkých slovenských. Niektorí ľudia údajne volia nákup nehnuteľností, pretože týmto spôsobom očakávajú vyššie zhodnotenie úspor než v banke.

01 - Modified: 2003-01-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aj NSR hodnotí svoje hospodárstvo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:57