StoryEditor

Schmögnerová kritizuje Mikloša

23.11.2005, 23:00
Rovná daň prehĺbila na Slovensku sociálnu nerovnosť medzi bohatými a chudobnými - ľuďmi aj regiónmi. Povedala to včera viceprezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj a exministerka financií Brigita Schmögnerová. "Je evidentné, že rovná daň prispieva k výraznému prehlbovaniu nerovností v spoločnosti," povedala v prednáške na pôde Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku v Bratislave.

Rovná daň prehĺbila na Slovensku sociálnu nerovnosť medzi bohatými a chudobnými -- ľuďmi aj regiónmi. Povedala to včera viceprezidentka Európskej banky pre obnovu a rozvoj a exministerka financií Brigita Schmögnerová. "Je evidentné, že rovná daň prispieva k výraznému prehlbovaniu nerovností v spoločnosti," povedala v prednáške na pôde Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku v Bratislave.
Upozornila, že v daniach existuje dvojitý meter. "Pod hlavičkou zamedziť dvojitému zdaneniu sa zrušilo zdaňovanie dividend, ale naopak, zostalo zdaňovanie úspor." Poznamenala, že úspory už raz boli zdanené, pretože u občanov vznikali z toho, že získali príjmy, ktoré podliehajú zdaneniu. Aj zdanenie dlhodobých úspor podľa nej stúplo, keďže pred reformou boli zdaňované nulovou sadzbou a v súčasnosti až 19-percentnou daňovou sadzbou.
Ministerstvo financií s kritikou Schmögnerovej nesúhlasí. Podľa rezortu rok po daňovej reforme nedošlo k prepadu čistého reálneho príjmu jednotlivých skupín pracujúcich, najmä príjmovo slabších skupín. "Výsledky analýzy vyvracajú tvrdenia oponentov daňovej reformy, ktorí hovoria, že bola výhodná len pre bohatých a poškodila chudobných," povedal hovorca rezortu Peter Papanek.
Slovenský daňový systém nedávno pozitívne zhodnotil aj európsky komisár pre dane a clá László Kovács. Cieľom komisie, uviedol Kovács, je navrhnúť jednoduchý a prehľadný daňový základ bez výnimiek a osobitných režimov. Tieto vlastnosti spĺňa práve slovenský daňový systém, ktorý je podľa jeho hodnotenia "veľmi dobrý".
Zavedenie rovnej dane označili aj respondenti v prieskume Podnikateľskej aliancie Slovenska ako "najvýznamnejšiu zmenu v podnikateľskom prostredí za rok 2003". Daňový systém, postavený na rovnej dani, je v prospech rastu zamestnanosti. Preukázal tiež životaschopnosť pri stimulácii podnikania a stabilite verejných financií. Jednotná daň zlepšila podmienky na podnikanie, čoho prejavom sú zlepšujúce sa makroekonomické ukazovatele. Hospodársky rast je nevyhnutným faktorom zvyšovania životnej úrovne Slovákov a jeho spomalenie by sa prejavilo v pomalšom dobiehaní úrovne vyspelých krajín.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:14