StoryEditor

Ján Počiatek: Najdôležitejšie na milionárskej dani? Solidarita

Hoci minister financií SR Ján Počiatek sám patrí k milionárom, stojí za tým, že by mali na daniach zaplatiť viac, než bežne zarábajúci. Viac v exkluzívnom rozhovore pre HN.

V súčasnosti je asi najhorúcejšia téma milionárska daň, postupné znižovanie nezdaniteľného minima. Ide už o definitívnu verziu?
- Už viac krát sme avizovali, že tých možností je viac. Jednou z nich bolo aj zavedenie degresivity odpočítateľnej položky. Druhá vec je ďalšia sadzba. Snažili sme sa vyhnúť verejnej diskusii, kým nebudeme mať nejaký kompaktný návrh pripravený. Neplánovane sa o tom diskutuje v médiách, čo nie je úplne štandardný prístup. Pán Sulík (poradca ministra - pozn. red.) bol poverený návrhom tohto riešenia. Oficiálne stanovisko rezortu financií je stále také, že toto ešte nie je definitívne a nie je ani definitívne, ktoré z tých variant prijmeme.

Podľa newsletteru pána Sulíka má byť ale novela zákona o dani z príjmov už budúci týždeň na pripomienkovaní. Znamená to teda, že v nej bude viac alternatív, keď tvrdíte, že toto nie je definitívne riešenie?
- Ja som ten newsletter nepísal.

Pán Sulík je ale váš poradca...
- Teraz hovorím oficiálne stanovisko rezortu financií. Kým nebude jasne prijaté, nebudem o tom špekulovať.

Nepôjde teda novela do pripomienkovania už budúci týždeň?
- Neviem presne.

Nie je neštandardné, keď členovia vášho kabinetu komunikujú vaše zámery skôr ako je to oficiálne?
- Trochu je. Ale stalo sa to, a tým pádom už je to téma. Ale pre nás určite nie je uzavretá téma.

Čo je podľa vás adekvátne zdanenie milionárov? Podľa tohto návrhu by to malo byť maximálne 1 500 korún mesačne.
- Najdôležitejšie na celej tejto téme je zaviesť solidárnosť do systému. Tento konkrétny návrh dokonca ani nemení zásadné parametre. Čo je adekvátna suma, to je ťažko povedať. Ale v každom prípade to spĺňa parameter, že zavádza vyššiu solidárnosť do systému.

Tento systém ale pridáva na daniach určitému pásmu viac a milionári na tom až tak neprerobia. Je to podľa vás solidárne?
- Úplnú solidárnosť aj tak nedosiahneme, ale tento systém je solidárnejší.

Výnos z milionárskej dane by mal ísť z väčšej časti obciam. Budete sa snažiť zmeniť zákon tak, aby ostali v štátnom rozpočte a aby ste mali na financovanie priorít?
- Toto by bola čistá špekulácia vytrhnutá z kontextu. Je to jeden veľký balík a je to jedna ucelená téma, ktorá bude jasná až vtedy, keď to bude celé kompaktne uzavreté do jedného celku.

Pripravujete aj novelu zákona o DPH s druhou zníženou sadzbou?
- Áno.

Budú v nej len lieky?
- Základný priestor nám tu definuje rozpočet, ktorý má jasne definovaný rámec. Vzhľadom na to ako sa vláda postavila k dodržiavaniu maastrichtských kritérií a dodržiavaniu Paktu rastu a stability. Jednotlivé opatrenia, sadzby, výška, množstvo, ktoré komodity sú veci, ktoré musíme zvažovať v rámci priestoru, ktorý máme.

Nastavíte si teda financie, ktoré z toho chcete dostať, a potom zistíte najvhodnejšiu sadzbu?
- Ide o uzavretý celok. Ak pohnete niečím napravo, vyskočí to naľavo.

Pre denník Financial Times ste povedali, že daňové zmeny by mali byť neutrálne. Plánujete zmenu DPH, kde je predpokladaný výpadok 2,5 miliardy korún. Jednu miliardu získate na dani z príjmov fyzických osôb, ktoré však pôjdu obciam. Kde vidíte tú neutralitu?

- Sú aj iné opatrenia, ktoré máme pripravené.

Aké?
- Veľmi nerád by som predbiehal. Vyprovokuje to diskusiu, ktorá nakoniec k ničomu nepovedie.

A čo zdaňovanie monopolov. Je v tomto prípade niečo nové?
- Blížime sa do finále v tom, aby sme si ujasnili, čo spravíme.

Aké sú alternatívy?
- Viaceré.

Ktorá je najreálnejšia?
- V tomto momente by som predbiehal. Veľa bolo povedané, je okolo toho veľa šumu a to komplikuje celú vec. Treba dokončiť rokovania. Som optimista.

Keď ste nastupovali do funkcie viacero vašich názorov, napríklad na zdaňovanie monopolov, dividend, či progresívne zdaňovanie premiér neskôr korigoval...
- Myslím si, že to je bezvýznamný problém a nepochopenie celej situácie. Vôbec to nevnímam ako zásadný konflikt. Hodnotiť niečo, keď sa ešte nič nestalo, je predčasné.

Ale rozdielnymi názormi vznikla predstava, že máte iný pohľad na daňovú a fiškálnu politiku ako premiér...
- Ja mám množstvo názorov na množstvo rôznych vecí v danom čase a v danom momente. A takisto určite aj on.

Objavia sa priority vlády už v budúcoročnom rozpočte? Počítate s príjmami navyše, prípadne s výpadkom napríklad kvôli DPH?
-Vo finálnom návrhu určite budú zakomponované všetky opatrenia aj z daňovej sféry a určite budeme napĺňať aj priority, ktoré sme si určili.

Vláda už začala vyjednávať s ministerstvami o štátnom rozpočte. Ktorých ministrov ste už mali na koberci?
- Ja ešte žiadnych. Ale samozrejme štátny tajomník František Palko rieši postupne všetky ministerstvá. Ja sa od budúceho týždňa naplno zapojím do tohto procesu.

Ministerka práce hovorí, že by potrebovala minimálne 3,4 miliardy korún na budúci rok navyše. Kde vidíte tieto zdroje?
- Ja by som sa k tým zdrojom zase postavil vo všeobecnej rovine. Priestor na prostriedky pre priority je v reformovaní jednotlivých ministerstiev a v šetrení napríklad v personálnej otázke. Napríklad otázku daňovej správy máme už pomerne do detailov zanalyzovanú. Môže ísť o obrovské úspory. Len na personálnych zdrojoch až 20 percent.

Máte už predstavu ako by sa mala zreformovať daňová správa?
- Mala by sa výrazne zmeniť. Bude to ale ešte predmetom aj politických rokovaní.

Budete sa odvíjať od spôsobu ako to chcela urobiť minulá vláda (zrušiť 102 daňových úradov a namiesto nich vytvoriť osem krajských s detašovanými expozitúrami)?
- Budeme hľadať najoptimálnejšie riešenie. Mne je jedno koho riešenie to bude, pokiaľ bude spĺňať všetky parametre toho, čo chceme dosiahnuť.

Personálne úspory ale budú v prvom momente spojené s nákladmi, napríklad na odstupnom. Ako sa s tým vysporiadate?
- Ja by som to nevidel až tak čierne. Celá tá reforma bude naplánovaná do fáz, kde sa dá baviť o tom, akými dodatočnými nákladmi v jednotlivých fázach bude ten projekt zaťažený. Dá sa to naplánovať tak, aby to vyšlo minimálne neutrálne. Alebo možno príde pozitívny efekt hneď. Pretože bezprostredne s tým súvisí aj transformácia systému a štruktúry vlastníctva nehnuteľností, ktoré v tom sú zapojené.

Znamená to, že sa chystáte odpredať nejaké budovy?
- Určite.

Preskupia sa aj právomoci riaditeľov daňových úradov?
- Pôjde o komplexnú zmenu. Musia sa samozrejme zmeniť aj právomoci množstva ľudí v celom systéme.

Kedy vidíte načasovanie reformy?
- Nebudeme robiť nič zbrklo. Musíme ešte dopracovať analýzy a ešte musia prebehnúť politické rokovania k tomu, lebo je to veľmi citlivá téma.

Bude paralelne s touto reformou prebiehať aj prechod výberu poistného na daňové úrady?
- To sme ešte neriešili.

Budete to riešiť?
- Určite ako súčasť tohto budeme riešiť množstvo ďalších vecí. Napríklad taký detail ako je informačný systém, ktorý bude veľmi dôležitým podporným mechanizmom pre reformu, musí byť kompatibilný s celým zvyškom informačných systémov.

S týmto súvisí aj komplexné riešenie odvodov. Čo hovoríte na Sulíkov odvodový bonus?
- Odvodový bonus je veľmi zaujímavá téma, ale hraničí to až so zmenou filozofie prístupu vôbec k odvodom. Treba citlivo zvážiť, aký bude mať dopad, aj psychologický. Odvodový systém ale určite chceme riešiť.

Pre Financial Times ste povedali, že ak nebude v roku 2009 odstúpite.
- Povedal som, že odstúpim, ak sa tak stane z môjho zavinenia.

Inflačné kritérium by ste nepovažovali celkom za svoju chybu?
- Celkom za svoju chybu nie. Môže nastať aj scenár, že vybuchne jadrová bomba v Iraku a cena ropy bude 150 dolárov. Vzhľadom na to, že v našom spotrebnom koši majú energie oveľa významnejšie percento ako v okolitých krajinách, referenčný kurz, voči ktorému sa to bude porovnávať, je jasnou nevýhodou pre nás a uletí nám inflácia.

Rozprávali ste sa už s guvernérom centrálnej banky na tému štátneho rozpočtu?
- Áno, jeho reakcie boli veľmi pozitívne vzhľadom na to, že sme si určili jasný rámec.

01 - Modified: 2003-04-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Mojžiš opäť šéfuje 02 - Modified: 2003-04-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Priemyselníci sú za privatizáciu ČEZ-om
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:46