StoryEditor

Matovič prekvapil, je ochotný podporiť pri dôchodkoch Fica. Má však podmienku

21.05.2018, 14:20
Autor:
TASRTASR
Šéf obyčajných Igor Matovič je ochotný hlasovať za návrh Roberta Fica o zastropovaní dôchodku vo veku 65 rokov.

Zastropovanie veku odchodu do dôchodku považuje opozičné hnutie OľaNO podľa jeho lídra Igora Matoviča za správne rozhodnutie. Obyčajní sú podľa neho pripravení podporiť tento návrh z dielne vládneho Smeru-SD v prípade splnenia niekoľkých podmienok.

V prvom rade by sa podľa Matoviča mal ženám znižovať strop odchodu do dôchodku zo 65 rokov o rok za každé dieťa, ktoré vychovala a ktoré dosiahlo aspoň učňovské vzdelanie. "Nemalo by to byť iba o počte detí, ale o počte dobre vychovaných detí," zdôraznil Matovič na pondelkovej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR.

Vzťahovalo by sa to podľa lídra OĽaNO napríklad aj na rómsku matku, ktorá vychovala desať detí a ak všetky vyštudovali aspoň učňovku, tak by sa jej vek odchodu do dôchodku skrátil o desať rokov.

Zároveň by sa podľa OĽaNO mali ženám tie roky, o ktoré išli skôr do dôchodku, počítať ako reálne odpracované. To znamená, že by sa v prípade skoršieho odchodu do dôchodku neznižovala výška ich dôchodku.

Vzťahovalo by sa to podľa Matoviča aj na matky, ktoré si osvojili deti, či na otcov, ktorí sa o deti starali sami. Súčasne matky, ktoré vychovávajú ťažko zdravotne postihnuté deti, ktoré nemôžu dosiahnuť požadované vzdelanie, by si podľa Matoviča mohli za dané dieťa odpočítať rok v prípade, keď budú toto dieťa vychovávať do 18 rokov jeho veku.

S takýmto návrhom chce ísť hnutie OľaNO na utorkové (22. 5.) rokovanie s ministrom práce Jánom Richterom (Smer-SD). Matovič zároveň pripomenul, že hnutie takýto návrh zákona už v minulosti predkladalo do parlamentu a na aktuálnej schôdzi ho predkladá opäť.

S návrhom na zastropovanie veku odchodu do dôchodku prišla v súčasnosti vládna strana Smer-SD. Takúto úpravu chce zakotviť do Ústavy SR. Podľa návrhu by sa mal vek odchodu do dôchodku pre mužov zastropovať na úrovni 65 rokov, pre ženy, ktoré sa starali a vychovali jedno dieťa, by to bolo 64 rokov a pre ženy, ktoré sa starali a vychovali dve a viac detí, 63 rokov.

Návrh ústavného zákona v takomto znení by chceli poslanci strany predložiť do parlamentu tak, aby sa o ňom v prvom čítaní mohlo diskutovať už na nadchádzajúcej júnovej schôdzi. Keďže ide o návrh ústavného zákona, poslanci budú potrebovať na jeho prijatie najmenej 90 hlasov, podporiť ho teda musia aj predstavitelia opozície.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 20:05