StoryEditor

Nadmerné tempo zadlžovania Slovákov pokračuje, sme na čele EÚ

30.05.2018, 15:23
Autor:
ČTKČTK
Národná banka Slovenska na začiatku leta zavedie ďalšie opatrenia, ktoré majú prispieť k zmierneniu nadmernej zadlženosti Slovákov.

Na Slovensku sa za posledných šesť rokov takmer zdvojnásobil objem úverov domácnostiam. Rástol tak najrýchlejšie z celej EÚ a s ohľadom na výkon ekonomiky bola úroveň dlhu domácností najvyššia v regióne.

Rýchlo rastúca miera zadlženosti obyvateľov Slovenska zvyšuje citlivosť domácností na nepriaznivý vývoj ekonomiky a tiež pravdepodobnosť finančných kríz, upozornila dnes Národná banka Slovenska (NBS).

NBS na začiatku leta zavedie ďalšie opatrenia, ktoré majú prispieť k zmierneniu nadmernej zadlženosti Slovákov. Okrem obmedzenia výšky hypotekárnych úverov vo vzťahu k hodnote nehnuteľnosti centrálna banka zavedie tiež úverový strop, až na výnimky na úrovni osemnásobku čistého príjmu žiadateľa o pôžičku. NBS predpokladá, že opatrenia budú mať len malý vplyv na objem nových pôžičiek a že sa v praxi prejavia v budúcom roku.

Limit na celkovú zadlženosť by mal postihnúť hlavne osoby s vyšším príjmom, pretože súčasné pravidlá umožňujú u tejto skupiny ľudí nadmerné zadlženie.

"Slovensko zažíva dobré časy. Tri roky ekonomika rastie tempom nad tri percentá. Priaznivé podmienky nesú aj riziká," povedal novinárom k rastu dlhu domácností člen bankovej rady NBS Vladimír Dvořáček.

K rýchlejšiemu zadlžovaniu slovenských domácností prispel pokles úrokových sadzieb a tiež konkurencie na finančnom trhu, hoci tempo rastu úverov sa podľa NBS od druhej polovice minulého roka spomalilo.

Tempo rastu zadlženosti domácností v Českej republike bolo podľa NBS za posledných šesť rokov nižšie ako na Slovensku a dosiahlo 40 percent.

Národná banka Slovenska uviedla, že bankový sektor v krajine si naďalej zachováva odolnosť voči šokom a že jeho zisk podporil práve rast poskytnutých úverov.

01 - Modified: 2024-04-22 12:22:53 - Feat.: - Title: Minuloročný deficit verejných financií sa podľa analytikov NBS zhoršil najviac v Európskej únii 02 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life 03 - Modified: 2024-04-16 07:39:27 - Feat.: - Title: Peter Kažimír: Všetko je pripravené (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 13:20:55 - Feat.: - Title: Sľubný ekonomický vývoj otvára dvere k zníženiu sadzieb ECB v júni, myslí si Kažimír 05 - Modified: 2024-04-13 19:19:37 - Feat.: - Title: Rast reálnych príjmov zatiaľ nepomáha spotrebe, ale skôr úsporám, ukazuje analýza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:44