StoryEditor

Košice znova ohrozujú "Schusterove" dlhy

22.12.2005, 23:00
Košickú radnicu opäť ohrozujú staré dlhy z éry primátora Rudolfa Schustera. Krajský súd v Košiciach totiž rozhodol, že odstúpenie mesta od zmluvy z roku 1995 s firmou Strelingstav bolo neplatné. Znova sa tak vynorila pohľadávka tejto firmy, ktorá mala pre mesto udržiavať cesty.

Košickú radnicu opäť ohrozujú staré dlhy z éry primátora Rudolfa Schustera. Krajský súd v Košiciach totiž rozhodol, že odstúpenie mesta od zmluvy z roku 1995 s firmou Strelingstav bolo neplatné. Znova sa tak vynorila pohľadávka tejto firmy, ktorá mala pre mesto udržiavať cesty. V hre je 620 miliónov korún. Keďže ide o tretinu mestského rozpočtu, finančná situácia radnice by sa značne rozkolísala. "Bolo by to veľmi nepriaznivé," pripustila hovorkyňa magistrátu Zuzana Bobríková.
Aspoň nie v budúcom roku
Rozhodne však nepripúšťa možnosť, že by Košice museli zaplatiť už budúcom roku. "Budeme sa brániť, požiadame o znalecký posudok a nepredpokladáme, že by sa kauza uzavrela v budúcom roku alebo v roku 2007," povedala. "Bude vecou súdnoznaleckého dokazovania, aká skutočná škoda firme Strelingstav vznikla, keďže od 1. júla 1995 žiadne práce pre mesto nevykonávala," dodala.
Advokát Strelingstavu Juraj Kula tvrdí, že podľa posudku znalca, ktorý si nechali vypracovať, je v 620 miliónoch nielen zmarený zisk firmy, ale aj úroky z omeškania a ďalšie škody, ktoré vyplynuli z toho, že Strelingstav nemohol ďalej vykonávať svoju činnosť.
Ako sa ozdravuje mesto
Košice si uvedomujú, že úhrada Sterlingstavu by vrátila mesto o pár rokov späť. Košice sa totiž s ťažkosťami dostávajú z dlhu 2,2 miliardy korún. Koncom novembra bol dlh ešte takmer 1,3 miliardy korún. Takmer miliardový pokles za päť rokov sa Košiciam podaril skoncentrovaním úverov z 15 bánk do dvoch - konzorcionálneho bankového úveru a úveru zo štátnych finančných aktív, čo prinieslo mestu nižšie základné úrokové sadzby. Vlani Košice rozdelili úvery na korunové a eurové a využili nižšiu úrokovú sadzbu na eurá. V tomto roku pretransformovali zostávajúci úver na eurá a zároveň využili posilnenie slovenskej koruny oproti euru. "Len na základe týchto krokov mesto ušetrilo vyše 70 miliónov korún," uviedla Marta Vajkunyová z referátu pre strategické financovanie a kapitálové investície košického magistrátu.
Mesto popri reštrukturalizácii dlhov zároveň odpredávalo nehnuteľný majetok za niekoľko sto miliónov korún. Nepodarilo sa však predať alebo dlhodobo prenajať vyše 19-tisíc hektárov mestských lesov, z ktorých očakávali najmenej 660 miliónov korún. "Lesy boli jednou z možností na zníženie dlhu. Komisia na speňaženie mestských lesov však neodporučila žiadneho kupca," povedala Bobríková.
Manažérom dlhovej služby Košíc bola Dexia banka Slovenska. Tá bola v lete 2002 lídrom trojkonzorcia bánk (Dexia, Tatra banka, VÚB), ktoré podpísali s Košicami zmluvu o syndikovanom termínovanom úvere 700 miliónov korún, ktorým mesto rozložilo splátku úveru na obdobie 15 rokov. Hovorkyňa Dexia banky Slovensko Katarína Keráčiková-Némová v reakcii na najnovší vývoj v kauze Strelingstav uviedla, že banka sa k nej z dôvodu bankového tajomstva nebude vyjadrovať.

01 - Modified: 2003-02-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KRÁTKO zo športu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:45