TASR/František Iván
StoryEditor

Slovensko je v cenách pred Českom. Ešte v roku 2000 sme patrili k najlacnejším krajinám

24.08.2018, 12:43
Autor:
TASRTASR
Najvýraznejší nárast cien podľa Eurostatu možno na Slovensku sledovať od roku 2003 v prípade oblečenia a obuvi.

Slovensko bolo vlani spomedzi krajín Európskej únie (EÚ) ôsmou najlacnejšou krajinou z hľadiska cien spotrebných tovarov a služieb. Ešte v roku 2000 však bola krajina po Bulharsku a Rumunsku na treťom mieste.

Vyplýva to z analýzy Slovenskej sporiteľne, ktorú zostavila na základe údajov o cenách tovarov a služieb v rámci krajín EÚ, ktoré v piatok zverejnil Eurostat.

Archívny rozhovor o cenách bývania s realitným expertom Alexandrom Krajňakom  

​Najvýraznejší nárast cien podľa Eurostatu možno na Slovensku sledovať od roku 2003 v prípade oblečenia a obuvi.

Najviac peňazí ide na bývanie

"Napriek tomu, ak sa pozrieme na spotrebný kôš ako taký, Slováci vynakladajú mesačne najviac peňazí na bývanie. V rámci spotrebného koša tvoria výdavky na bývanie, vodu, elektrinu či plyn až štvrtinu. Druhou najväčšou položkou sú potraviny (17 percent). Podľa údajov Štatistického úradu SR míňajú Slováci najmenej na vzdelávanie, a to necelé dve percentá," priblížila analytička sporiteľne Lenka Buchláková.

Cenové hladiny spotrebných tovarov a služieb sa v rámci krajín Európskej únie značne líšia. Podľa aktuálnych údajov Eurostatu mali za vlaňajšok najvyššie spotrebiteľské ceny v Dánsku a Luxembursku, za nimi nasleduje Švédsko a Fínsko. Naopak, na opačnom konci rebríčka sa ocitli Bulharsko, Rumunsko či Poľsko.

V rámci Európy v prípade potravín a nealkoholických nápojov bolo v roku 2017 najdrahšie Švajčiarsko. Alkohol a cigarety sú najdrahšie v Írsku. Práve táto krajina bola za vlaňajšok jednou z najdrahších aj v prípade cien oblečenia, nábytku či doplnkov do domácností, dopravy a rekreácie, kultúry a v cenách v reštauráciách a hoteloch.

Najdrahšie v rámci EÚ je Dánsko 

Najdrahším členským štátom EÚ v prípade menovaných položiek je Dánsko. Najvyššie náklady na komunikáciu majú Gréci, Švédi majú najvyššie ceny oblečenia a obuvi, v Luxembursku je najdrahšie bývanie.

"Ak sa porovnávame so susednou Českou republikou, tak vyššie cenové hladiny oproti Slovensku boli v prípade poštových a telekomunikačných služieb, vo vzdelávaní, v prípade bývania a alkoholických nápojov a tabaku, v ostatných položkách majú Česi za sledované obdobie o niečo nižšie ceny ako Slovensko," doplnila Buchláková. 

Slovensko bolo vlani spomedzi krajín Únie ôsmou najlacnejšou krajinou z hľadiska cien spotrebných tovarov a služieb. Česká republika bola vlani siedmou najlacnejšou krajinou.

Štatistici v rámci spotrebného koša sledujú potraviny a nealkoholické nápoje, alkoholické nápoje a tabak, odevy a obuv, bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá, nábytok, bytové zariadenia a bežnú údržbu domu, zdravotníctvo, dopravu, pošty a spoje, rekreáciu a kultúru, vzdelávanie, reštaurácie a hotely a rozličné tovary a služby.

01 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 02 - Modified: 2024-04-15 12:51:07 - Feat.: - Title: VIDEO Opitý Slovák sa preháňal po Brne na bicykli. Rovnováhu mu pomáhali udržať dva krígle v rukách, s policajtmi žartoval 03 - Modified: 2024-04-15 09:21:35 - Feat.: - Title: Inflácia výrazne spomaľuje. Pomohli jej potraviny aj regulované ceny, vysvetľuje analytik 04 - Modified: 2024-04-14 15:37:34 - Feat.: - Title: Šéfovia diplomacie Európskej únie budú v utorok rokovať o iránskom útoku na Izrael 05 - Modified: 2024-04-14 13:08:41 - Feat.: - Title: Európska únia zvoláva schôdzku ministrov zahraničia kvôli iránskemu útoku proti Izraelu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 07:16