StoryEditor

Únia sa dohodla na rozpočte

01.12.2005, 23:00
Európska únia má rozpočet na budúci rok. Európsky parlament sa včera v noci dohodol s Radou ministrov EÚ na konečnom návrhu. Únia by mala budúci rok hospodáriť s balíkom 112 miliárd eur. Väčšina z toho ide na poľnohospodárstvo a vyrovnávanie rozdielov medzi chudobnejšími a bohatšími členmi únie.

Európska únia má rozpočet na budúci rok. Európsky parlament sa včera v noci dohodol s Radou ministrov EÚ na konečnom návrhu. Definitívne by ho mal schváliť 15. decembra. Únia by mala budúci rok hospodáriť s balíkom 112 miliárd eur. Väčšina z toho ide na poľnohospodárstvo a vyrovnávanie rozdielov medzi chudobnejšími a bohatšími členmi únie. Výdavky rozpočtu budú tri percentá nad plánovanou infláciou.
"Je to dobrý signál pred rokovaním o finančnej perspektíve na roky 2007 až 2013," povedal pre HN slovenský veľvyslanec pri EÚ Maroš Šefčovič. Dohoda podľa neho uľahčí rokovania o budúcom finančnom pláne. "Je to predbežná dohoda, má svoju silu a váhu, pretože sú do nej zainteresovaní ľudovci aj socialisti," doplnil slovenský europoslanec Sergej Kozlík. Problémom podľa neho zostáva, že v rozpočte ešte nie sú zakalkulované niektoré dôležité zmeny, ktoré únia prijala - napríklad cukrová reforma. Myslí si však, že "rozpočet by mal v parlamente prejsť".
Slovensko odvedie podľa schváleného návrhu do spoločnej kasy únie vyše 16 miliárd korún, väčšinu zo štátneho rozpočtu. Zvyšok z cla za dovoz z tretích krajín. Z únie by na Slovensko malo prísť takmer 40 miliárd korún vrátane peňazí z predvstupových fondov.
K dohode sa schyľovalo už minulý týždeň. Na stole zostávalo tristo miliónov eur. Túto sumu pýtal parlament navyše oproti tomu, čo navrhovala Rada ministrov. Tá počítala s výdavkami 111,9 miliardy eur. Väčšinu žiadali europoslanci na štrukturálne fondy.
Pôvodne parlament chcel ešte o päť miliárd eur viac, než navrhovala rada. Proti tomu sa postavila väčšina krajín vrátane Slovenska. "Mali sme pocit, že výdavky parlamentu boli nadsadené," ozrejmil Šefčovič. Považoval za zbytočné, aby štáty platili peniaze, ktoré sa nepoužijú a zložitou cestou sa budú vracať späť do národných rozpočtov. "Skúsenosti z minulých rokov hovoria, že sa nikdy nevyčerpali ani výdavky, ktoré navrhla Rada ministrov a Európska komisia," skonštatoval Šefčovič.
Kozlík ústup parlamentu z miliardových požiadaviek očakával. "Po skúsenostiach z vlaňajška, keď sa nakoniec odhlasovalo iba päť percent z navrhovaného zvýšenia, sa dalo predpokladať, že parlament odsúhlasí oveľa menej dodatočných financií, ako pôvodne žiadal."

Kam pôjdu peniaze z rozpočtu EÚ
(v mld. eur)
Poľnohospodárstvo 42,9
Rybárstvo, rozvoj vidieka, ochrana zdravia 7,7
Štrukturálne operácie, kohézny fond
35,5
Vnútorné politiky (veda, výskum, informačné technológie, životné prostredie) 8,5
Vonkajšie činnosti (rozvojová pomoc, Irak, likvidácia škôd spôsobených cunami) 5,3
Administratíva 6,6
Predvstupová pomoc 3
Kompenzácie 1
Rezervy 0,5
Iné
1

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:46