TASR/Diana Semanová
StoryEditor

Košické električky prejdú úpravami. Dôvodom je porucha

28.01.2019, 16:40
Autor:
ČTKČTK
Dôvodom boli dva incidenty počas necelého týždňa, pri ktorých pokazená súčiastka brzdového systému prerazila podlahu električiek v priestore pre cestujúcich.

Mestský dopravca v Košiciach (DPMK) na východnom Slovensku upraví všetkých 46 električiek od českej firmy Pragoimex.

Dôvodom boli dva incidenty počas necelého týždňa, pri ktorých pokazená súčiastka brzdového systému prerazila podlahu električiek v priestore pre cestujúcich. Dodávateľ vyslal do Košíc svojich expertov.

Novinárom to dnes na brífingu v Košiciach povedal šéf DPMK Vladimír Padyšák. Kvôli incidentu, ktorého príčina zatiaľ nie je známa, DPMK časť električiek Vario LF2 plus dočasne odstavil z prevádzky.

"Všetky električky spomínaného typu budú zdvihnuté, demontujú sa podvozky a nad inkriminovanými brzdami budú namontované nerezové štíty," citovali média Padyšáka. DPMK minulý víkend upravil sedem električiek.

Podľa Padyšáka budú následne električky uvedené opäť do prevádzky, ale so zníženou maximálnou povolenou rýchlosťou na 50 kilometrov za hodinu. Nebudú už ale nasadzované na trati do košických oceliarní, na ktorej sa uvedené incidenty vyskytli. Obmedzenie v prevádzke električiek Vario zostane v platnosti do zistenia príčiny závady, ktorá nespôsobila zranenie cestujúcich.

Predseda predstavenstva Pragoimexu Vladimír Faltýsek uviedol, že spomínaný incident spoločnosť ešte nezaznamenala na žiadnom vozidle podobného typu, ktorých na trh dodala viac ako 300.

"Podrobne to analyzujeme. Nasadili sme tím odborníkov. Máme tu technického riaditeľa, človeka zodpovedného za softvér, projektanta vozidla," povedal Faltýsek.

Pri oboch závadách praskol brzdový kotúč zaisťovacej brzdy električky. Ten potom prerazil podlahu vozňa.

Primátor Košíc Jaroslav Polaček pohrozil dodávateľovi električiek vypovedaním zmluvy, ak prijaté opatrenia nebudú dostatočné. Električky od Pragoimexu nakúpilo do Košíc bývalé vedenie mesta, ktoré zákazku financovalo z väčšej časti z európskych fondov. Niektoré médiá už skôr upozornili, že spomínané električky napríklad nie sú vybavené klimatizáciou.

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 02 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 03 - Modified: 2024-04-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Vyvetraj si po voľbách hlavu. Skvelé miesta na výlet len na skok od Košíc 04 - Modified: 2024-04-02 10:42:16 - Feat.: - Title: Na Jakobyho ulici v Košiciach by mal vyrásť bytový komplex za 12 miliónov eur 05 - Modified: 2024-03-28 13:37:43 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:38