StoryEditor

Kia: Zatiaľ skôr spory ako riešenie

07.04.2005, 00:00
Vláda zatiaľ nenašla spoločnú reč v spôsobe riešenia nevykúpených pozemkov pre automobilku Kia. Včera síce schválila návrh ministra spravodlivosti Daniela Lipšica, ktorý je podľa niektorých členov vlády riešením. Podľa ministra hospodárstva však prichádza neskoro.

Okrem toho chce presadiť, aby vláda zaviazala ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona pracovať na príprave zámenných zmlúv.
Lipšicov návrh
Vláda súhlasila s návrhom Lipšica, aby do 15. apríla ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja pripravilo novelizáciu legislatívy, ktorou sa v prípadoch významných investícií a diaľnic urýchli a zefektívni vyvlastňovacie konanie. Prešlo by tak zo samosprávy na štátnu správu, čiže na krajské stavebné úrady. "Bude treba novelizovať stavebný zákon a správny poriadok tak, aby pri vyvlastňovacom konaní nebolo možné cez správnu žalobu odložiť vykonateľnosť vyvlastňovacieho rozhodnutia, ak sú naň splnené všetky podmienky, ktoré pozná ústava," vysvetlil Lipšic.
"Niektorí členovia vlády si myslia, že je to riešením aj pre Kiu a že je tu priestor, aby investor počkal do augusta, kedy by pôda mohla byť vyvlastnená. No podľa nášho názoru riešenie posúva lehoty tam, kde ich už investor nemôže akceptovať. Uvidíme, čo sa podarí v nasledujúcich dňoch s investorom dohodnúť," reagoval Rusko. Jediným riešením je podľa neho zámena pozemkov. "Zamieňali by sme pozemky v rovnakej hodnote, akú stanovuje znalecký posudok pre pozemky pri Žiline. No k tomu chýba politická vôľa ministra pôdohospodárstva. Minister Zsolt Simon tieto aktivity zastavil a nebude ich podporovať," vyhlásil Rusko. Jeho rezort preto podľa neho pripraví na najbližšie rokovanie vlády materiál, ktorý ministrovi pôdohospodárstva uloží rokovať o zámenných zmluvách. "Politické strany a členovia vlády, ktorí budú proti, preberú na seba zodpovednosť za to, že dnešný stav môže vyústiť do ohrozenia celej investície," dodal Rusko. "Minister Zsolt Simon navrhol, aby radšej vláda vyplatila vlastníkom vyššie sumy, čo je však porušenie princípu, že štát nemôže vyplatiť viac ako určí znalecký posudok. Dohoda o výmene je korektná v tom, že dodržiava hodnotu znaleckého posudku," tvrdí Rusko.
Simon: Sú tam riziká
Minister Simon pre agentúru SITA uviedol, že považoval za svoju povinnosť upozorniť na riziká, ktoré sú spojené so správou majetku štátu. Podľa neho si túto svoju povinnosť splnil práve upozornením na riziká vyplývajúce zo zámenných zmlúv. Ako dodal, "v ďalšom však už rozhoduje vláda ako kolektívny orgán, v ktorom minister pôdohospodárstva disponuje jedným hlasom, z čoho vyplýva, že samotný minister nemôže ,zastaviť´ žiadne aktivity".
Zámena pozemkov sa nepozdáva ani Lipšicovi. "Neverím, že existuje filantropická dvojica podnikateľov v Žiline, ktorí vykúpia pozemky od vlastníkov za 180 miliónov korún, aby ich so štátom vymenili za pozemky formálne v dnešnej hodnote 80 miliónov korún. Silne pochybujem, že majú filantropický zámer 100 miliónmi korún pomôcť štátu," konštatoval Lipšic. Pripomenul, že vláda ešte vlani v lete vzala na vedomie, že sú splnené všetky podmienky na vyvlastňovanie a že sa pôjde cestou vyvlastňovania pozemkov. "Dokonca sme uverejnili kvôli tomu aj v Zbierke zákonov, že ide o investíciu vo verejnom záujme, takže sú splnené všetky podmienky vyvlastňovania," dodal Lipšic.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:33