StoryEditor

V čerpaní peňazí je veľa otázok

30.05.2007, 00:00
Vyrovnávanie regionálnych rozdielov nemôžeme vyriešiť len pomocou finančných prostriedkov zo štrukturálnych fondov Európskej únie a štátneho rozpočtu. Musia sa na ňom aktívne podieľať aj jednotlivé ministerstvá a samosprávne kraje.

Uviedol to včera v Žiline počas HN Clubu - diskusného fóra Hospodárskych novín minister výstavby a regionálneho rozvoja Marián Janušek. Témou diskusie boli Eurofondy v regiónoch a rozdelenie kompetencií medzi samosprávou a štátnou správou.
Podľa Janušeka vyplývajú z doterajšej spolupráce ministerstva so samosprávami viaceré riziká, ktoré vychádzajú zo zapojenia regiónov do realizácie štrukturálnej politiky Európskej únie. Za pretrvávajúci nedostatok označil odbornú nepripravenosť administratívy regiónov, podceňovanie kontrolných mechanizmov i prístup krajov k vzdelávaniu a zastupiteľnosti svojich zamestnancov. Kritizoval aj spôsob vymenúvania členov hodnotiacich a výberových orgánov pre posudzovanie prijatých projektov. "Nedodržanie schválených postupov a porušenie pravidla zákazu konfliktu záujmov zo strany samosprávnych krajov vyústilo do intervencií riadiaceho orgánu. Tie mali za následok opakovanie hodnotiacich procesov či výmenu členov hodnotiacich a výberových orgánov," doplnil.
Predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár vidí možné riziká pri prerozdeľovaní kompetencií medzi štátom a samosprávou v oblasti štrukturálnych fondov najmä v silne zakorenenej tradícii centralizovaného riadenia na Slovensku. Za dôležité považuje dôsledné uplatňovanie princípov decentralizácie a partnerstva medzi štátnou správou a samosprávou. "Zodpovednosť a kompetencie za riadenie a čerpanie peňazí zo štrukturálnych fondov majú štátne orgány. Pritom však neexistuje systém ich sankcionovania za chyby v riadení a čerpaní európskych zdrojov," zhodnotil situáciu počas žilinského HNClubu. Blanár je presvedčený, že na úroveň krajov by sa mali presunúť všetky kompetencie a činnosti pri čerpaní prostriedkov z európskych fondov, ktoré sa dajú na tejto úrovni zvládnuť. Je presvedčený o tom, že v roku 2014 by samosprávne kraje mohli prevziať riadiace funkcie pri čerpaní peňazí únie v tých oblastiach, v ktorých zatiaľ vystupujú ako sprostredkovatelia.

HOSŤAMI ŽILINSKÉHO DISKUSNÉHO FÓRA Hospodárskych novín boli zľava minister výstavby a regionálneho rozvoja Marián Janušek, riaditeľ sekcie obcí ZMOS Juraj Kerekeš a Juraj Blanár, predseda Žilinského samosprávneho kraja. Snímky Samuel Vanko

01 - Modified: 2003-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Skončila sa 12. schôdza parlamentu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:23