StoryEditor

Elektrárne sú sčasti národné

07.01.2007, 23:00

Právnik JUDr. Štefan Jurčo v rozhovore pre HN.

Majú medzinárodné zmluvy väčšiu právnu silu ako vnútroštátne?
-- Pred vnútroštátnymi predpismi majú prednosť. Ak by nejaký právny predpis či dohoda odporovali medzinárodnej zmluve, automaticky platí medzinárodná.

Je takýto vzťah aj medzi medzištátnou zmluvou s Maďarskom z roku 1977 o výstavbe Vodných diel na Dunaji a zmluvou o prevádzke vodnej elektrárne Gabčíkovo?
-- Gabčíkovo vznikalo v inom politicko-ekonomickom systéme. V tom čase neexistoval voľný trh, obchodné spoločnosti, ktoré podnikali s cieľom zisku, ani obchodný zákonník. Súkromné vlastníctvo u nás nebolo, alebo bolo značne redukované. Všetko riadili a prevádzkovali štátne subjekty. No ak medzištátna zmluva nebola zrušená, tak platí.

Znamená to, že Slovenské elektrárne ovládané Enelom prevádzkujú gabčíkovskú elektráreň neoprávnene?
-- Nie tak celkom. Enel vlastní 66 percent akcií Slovenských elektrární, zvyšok má štát. To znamená, že Enel je, aj keď nie úplne, národným prevádzkovateľom. Preto by zmluva elektrární s Vodohospodárskou výstavbou nemala odporovať medzištátnej s Maďarskom.

Hoci má Vodohospodárska výstavba licenciu na prevádzkovanie elektrární?
-- Ak sa prevádzkujú prostredníctvom tretieho subjektu, je to podľa mňa v poriadku. Lebo Slovenské elektrárne ako zmluvný partner Vodohospodárskej výstavby, na ktoré preniesla kompetencie, tiež zodpovedajú za dodržiavanie zmluvných podmienok.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 00:41