StoryEditor

Nová Európa je čoraz drahšia

11.07.2005, 00:00
Autor:
AFPAFPČTKČTK
V poslednom hodnotení najdrahších miest v Európe, ktoré každý rok robí anglický úrad Mercer Human Resources Consulting, sa všetky hlavné mestá krajín strednej a východnej Európy posunuli o niekoľko stupňov vyššie. Budapešť stúpla z 34. na 24. miesto, Praha zo 49. na 28., Bratislava zo 44. na 31. a Varšava stúpla zo 76. priečky na 27.

Krajiny strednej a východnej Európy, od vlaňajška členovia Európskej únie, ktoré bývali najmä kvôli pomeru národnej meny oproti euru rajom pre cudzincov, hlavne zo západných krajín, sú čoraz drahšie. "Všetci cudzinci platení v dolároch alebo v eurách sa sťažujú len na životnú úroveň," povedal napríklad agentúre AFP peruánsky diplomat v Budapešti Luis Luna.
Zahraniční pracovníci v Maďarsku, Česku, Poľsku, Slovinsku i na Slovensku stratili za rok až 30 percent kúpnej sily, a to najmä kvôli rastu cien nehnuteľností, myslí si Luna. "Môj byt, za ktorý som ešte pred rokom platil 800 dolárov mesačne (vyše 25-tisíc korún), ma teraz vyjde na tisíc dolárov (vyše 37-tisíc korún)," hovorí.
V poslednom hodnotení najdrahších miest v Európe, ktoré každý rok robí anglický úrad Mercer Human Resources Consulting, sa všetky hlavné mestá krajín strednej a východnej Európy posunuli o niekoľko stupňov vyššie. Budapešť stúpla z 34. na 24. miesto, Praha zo 49. na 28., Bratislava zo 44. na 31. a Varšava stúpla zo 76. priečky na 27. Ako kritériá hodnotenia sa berú napríklad ceny nehnuteľností, životné náklady, kvalita verejných služieb a priemerný príjem na obyvateľa.
Počas uplynulého roka sa česká koruna zhodnotila oproti doláru o 20 percent, poľský zlotý tiež o 20 percent a oproti euru o 30 percent, uvádza banka BGZ vo Varšave. "Hodnotenie výmenného kurzu domácich mien sa riadi stúpajúcimi životnými nákladmi," hovorí analytik pražskej pobočky Volksbank Vladimír Pikora.
Krajiny strednej a východnej Európy, na ktoré sa prednostne zameriavali priame zahraničné investície už pred rozšírením Európskej únie, zaznamenávajú už rok prílev kapitálu, ktorý posilňuje miestne burzy a spôsobuje rast cien, vysvetľujú odborníci.
Podľa nich je zhodnocovanie národných mien oproti veľkým medzinárodným menám - doláru, euru, libre a jenu - znamením, že nová Európa doháňa starú. Krajiny strednej a východnej Európy sa čoraz viac začleňujú do bývalej európskej pätnástky a zhodnocovanie ich národných mien je prirodzeným vývojovým procesom," vysvetľuje analytik Erste Bank v Budapešti Orsolya Nyeste. Táto zmena sa pritom deje v prospech obyvateľov týchto krajín. Ich kúpna sila narastá, najmä keď cestujú do Európskej únie, dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:33