StoryEditor

Zmodernizovali dôležitý európsky koridor. Érsek otvoril cestu pri Turčianskych Tepliciach

17.06.2019, 14:47
Autor:
TASRTASR
Medzi Príbovcami a Turčianskymi Teplicami zmodernizovali nevyhovujúcu betónovú cestu.

Pätnásťkilometrový úsek zmodernizovanej cesty I/65 medzi Príbovcami a Turčianskymi Teplicami v pondelok slávnostne otvoril minister dopravy a výstavby Árpád Érsek po dvojročnej renovácii pôvodne nevyhovujúcej betónovej cesty z eurofondov.

"Táto cesta patrí medzi dôležité európske koridory a jej nevyhovujúci stav trápil obyvateľov roky. S prispením Európskej únie sme z nej spravili modernú a bezpečnú cestu. Projekty tohto druhu sú pre naše regióny nesmierne dôležité, keďže cesty I. triedy sú a ešte dlho budú kostrou dopravnej siete Slovenska," povedal Érsek pri slávnostnom uvedení úseku do prevádzky spolu so zástupcami Slovenskej správy ciest (SSC) a zhotoviteľa.

Celkové náklady dosiahli podľa generálneho riaditeľa SSC Romana Žemberu 24,6 milióna eur.

"Stavenisko sa odovzdalo v máji 2017 a renovácia bola splnená v termíne. SSC mala pripravenú projektovú dokumentáciu, chýbali financie na realizáciu. Až vďaka Operačnému programu Integrovaná infraštruktúra sa podarilo na stavbu naliať financie a SSC vysúťažila dodávateľov," uviedol Žembera.

Stará cesta I/65 mala podľa hovorkyne Ministerstva dopravy a výstavby SR Karolíny Duckej vysoký stupeň poškodenia.

"Cementobetónový povrch bol v značnej miere deformovaný a poškodený. Cesta v tomto úseku bola dlhodobo v neúnosnom stave z hľadiska bezpečnosti a plynulosti premávky, nadmerného hluku v krajine i kolíznych situácií. Zhotoviteľ využil povolený postup recyklácie stavebného odpadu, ktorý v značnej miere znížil náklady na stavbu. Celková obnova úseku v sebe zahŕňala aj rekonštrukciu piatich mostov, šiestich križovatiek a vybudovanie chodníkov pre chodcov," doplnila Ducká.

Ministerstvo dopravy a výstavby predpokladá, že tento rok získa dodatočné zdroje z eurofondov vo výške 370 miliónov eur, ktoré investuje do viacerých projektov na regionálnych cestách do roku 2023.

"Pôjde najmä o obchvaty miest, ako je napríklad Brezno, Holíč, Prievidza, Sabinov, Plavnica, Strážske. Prefinancuje sa aj projektová príprava rýchlostnej cesty R2 v regióne horná Nitra. Okrem tohto regiónu smeruje podpora najmä do Prešovského a Banskobystrického kraja," dodala hovorkyňa ministerstva dopravy.

01 - Modified: 2024-03-04 12:49:04 - Feat.: - Title: Veľa vodičov to absolútne neovláda. Pri používaní svetiel robia často základné chyby 02 - Modified: 2023-12-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Od pólu k pólu na elektromobile? Nissan sa stal vôbec prvým autom, ktoré to zvládlo 03 - Modified: 2023-11-14 09:33:28 - Feat.: - Title: Ku konečnému cieľu šplhajte postupne 04 - Modified: 2023-11-07 10:45:36 - Feat.: - Title: Bezpečnosť poškodenej trasy na Rainerovu chatu vo Vysokých Tatrách posúdia odborníci, okolie preskúmajú dronom 05 - Modified: 2023-11-04 21:25:06 - Feat.: - Title: Zaparkované auto v poľskom Lodži prekážalo v oprave ulice, cestári ho zabetónovali
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 05:39