StoryEditor

Diskusia HNCLUB 2

29.06.2007, 00:00

Jozef Hílek, generálny manažér Hílek a spol.
Ste ochotní zmeniť filozofiu podpory tak, aby nebol potrebný vývoz 51-percentného podielu materiálov a technológií? Ruský stavebný trh ich nepotrebuje, očakáva, že dodáme stavebný manažment.
Igor Lichnovský, generálny riaditeľ Eximbanky SR: Sme si vedomí tohto obmedzenia. Žiaľbohu, vyplýva zo zákona aj z európskej legislatívy. Rokujeme o jeho znížení.
Alena Longauerová, námestníčka generálneho riaditeľa Eximbanky SR: Začali sme vyvíjať tlak aj na zníženie 15-percentného podielu na lokálnych nákladoch. Najmä také malé krajiny, ako je Slovensko, nie sú schopné tento podiel dodržať, len ťažko môžeme konkurovať krajinám ako je India alebo Čína.

Peter Baláž, Ekonomická univerzita Bratislava
Aké externé finančné zdroje budete hľadať a za akú cenu?
Igor Lichnovský: Do konca augusta predložíme novú koncepciu, nerád by som zatiaľ predbiehal.
Štefan Veselovský, námestník generálneho riaditeľa Eximbanky SR: Prebiehajú diskusie o zdrojovom posilnení Eximbanky s ministerstvom financií. Pôjdeme aj na trh, finančných prostriedkov je dostatok, nemám obavy, že by sme ich nevedeli získať. Potrebná je však aj úprava legislatívy.

Slavomír Šikuda, redaktor Hospodárskych novín
Aké nástroje chcete používať pri otváraní dverí pre slovenských podnikateľov na trhoch bývalého sovietskeho bloku či v iných tradičných lokalitách z čias Československa? Čo konkrétne robí SARIO pre to, aby sa na Slovensko zvýšil prílev investícií s vyššou pridanou hodnotou výroby?
Štefan Veselovský: Chceme do toho zapojiť aj komerčný sektor a agentúry pracujúce v oblasti zahraničných investícií v týchto krajinách. Pracujeme aj na dynamizácii joint-venture projektov. Úzko budeme spolupracovať tiež s našimi komerčnými bankami.
Igor Lichnovský: Našou úlohou je pripraviť korešpondenčné vzťahy s poisťovňami a bankami tak, aby sme vedeli veľmi rýchlo reagovať na požiadavky našich partnerov a poskytnúť im informácie o tom, ako vstúpiť na trh. Doteraz sa trochu podceňoval marketing produktov a činnosti Eximbanky, a aj to je jedna z oblastí, ktorú chceme zlepšiť.
Peter Hajaš, generálny riaditeľ Agentúry SARIO: Skladba investorov sa odvíja aj od doterajších preferencií smerom k automobilovému priemyslu. Aj štruktúra týchto investorov sa mení, nemožno ho už považovať len za montážne závody, podporuje ich celá škála dodávateľov. Prišiel Samsung, ktorý tiež má obrovskú mieru pridanej hodnoty. Snažíme sa prilákať investorov tohto typu, ale máme obmedzený určitý druh pracovnej sily, ktorú môžeme týmto investorom ponúknuť. Preferujeme ich umiestnenie na východnom Slovensku, podporujeme spoluprácu s univerzitami.

Dušan Čižmárik, predseda Predstavenstva VÚB Factoring
Čo by ste chceli zlepšiť v legislatíve? Pripravuje sa možnosť privatizácie komerčného obchodovateľného rizika?
Štefan Veselovský: Je určitá kontinuita legislatívy podpory exportu EÚ, aj postupy, na ktorých trvajú členské štáty. Naším cieľom je premietnuť tieto okolnosti do nového zákona alebo jeho novelizácie. Chceme podporiť ambície podnikov, liberalizovať pohľad na činnosť Eximbanky. Chceme sa koncentrovať na podporu malého a stredného podnikania, diverzifikáciu tovarov aj teritórií, možnosti refinancovať sa na trhu. Budeme uvažovať aj o koncepcii podpory exportu na Slovensku. To chceme premietnuť do zákona.
Alena Longauerová: S privatizáciou je určitý problém. V krajinách, kde tak urobili, musia hľadať iné možnosti, ako poisťovať toto riziko pre malé firmy, ktoré nie sú zaujímavé pre veľkých poisťovacích hráčov.

Ivan Szabó, redaktor Hospodárskych novín
Ktoré sú tie tzv. rizikovejšie teritóriá? Je o ne medzi našimi firmami záujem?
Igor Lichnovský: Sú to krajiny Spoločenstva nezávislých štátov, juhovýchodná Ázia, severná Afrika či Južná Amerika. Máme už záujem zo strany exportérov práve o juhovýchodnú Áziu alebo Južnú Ameriku. Aj preto im treba pripraviť dostatok informácií o týchto krajinách.

Tomáš Kurtanský, šéfredaktor Hospodárskych novín
Za posledné tri roky mierne klesá podiel exportu podporovaného Eximbankou na celkovom vývoze. Čím si to vysvetľujete?
Igor Lichnovský: Faktorov je viac. Patrí medzi ne rast exportu veľkých automobiliek a iných veľkých hráčov, ktorí ho zabezpečujú vo vlastnej réžii. Spôsobila to aj určitá stagnácia v ponuke produktov Eximbanky, čo sa budeme snažiť odstrániť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:04