StoryEditor

Vláda už začala rokovať o elektrine

26.06.2007, 00:00
Premiér Robert Fico nesúhlasí s dnes predpokladaným desaťpercentným nárastom cien elektrickej energie v budúcom roku. Ten hrozí domácnostiam v dôsledku stúpajúcich cien elektriny v celej Európe. Preto už začal rokovať so zástupcami energetických firiem vyrábajúcich a distribuujúcich elektrinu.

Premiér Robert Fico nesúhlasí s dnes predpokladaným desaťpercentným nárastom cien elektrickej energie v budúcom roku. Ten hrozí domácnostiam v dôsledku stúpajúcich cien elektriny v celej Európe. Preto už začal rokovať so zástupcami energetických firiem vyrábajúcich a distribuujúcich elektrinu. "Pán premiér nám, samozrejme, spomenul svoju starosť o to, aby rast cien na Slovensku nebol veľmi výrazný," povedal viceprezident Electricité de France Marc Boudier s tým, že sú pripravení o probléme rokovať. Táto spoločnosť je strategickým investorom v Stredoslovenskej energetike.
Aké ceny pre koncových spotrebiteľov si však predseda vlády na budúci rok predstavuje, nespresnil. "Samozrejme, že sme o cenách hovorili, rokovania však ešte nie sú v štádiu zverejnenia," povedal premiér.
Vládnemu kabinetu sa podarilo po rokovaniach so Slovenskými elektrárňami, dominantným výrobcom na Slovensku, minulý rok dosiahnuť, že ceny pre domácnosti sa nemenili aj napriek rastu cien u nás i v okolí. Rokovaniam sa nebránia ani Slovenské elektrárne. "Podobne ako minulý rok sme pripravení nájsť s vládou a distribučnými spoločnosťami riešenie, ako stlmiť rast cien pre domácnosti," vyhlásil hovorca spoločnosti Juraj Kopřiva. Ako však podotkol, nemá informácie o tom, že by sa rokovania už začali.
O maximálnych cenách pre domácnosti bude rozhodovať regulačný úrad, kde si vláda novelou zákona zabezpečila nové personálne zloženie, v priebehu októbra a novembra. Ceny na nový rok budú definitívne známe mesiac pred koncom tohto roka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:19