StoryEditor

Vinári tento rok bez podpory

28.06.2004, 00:00
Vinári v EÚ musia destilovať vedľajšie produkty výroby vína. Na povinnú destiláciu výliskov a vínneho kalu sa vypláca podpora a za jej zanedbanie hrozia pokuty.
Slovensko, ktoré nie je pripravené na dodržiavanie týchto predpisov, si v prístupových rokovaniach nezabezpečilo výnimku, takže povinná destilácia sa od tohto roka týka aj slovenských producentov, ktorí ročne vyrábajú viac ako 25 hektolitrov vína. Slovensko požiadalo o výnimku až dodatočne. "Od Európskej komisie máme signály, že by sa s tým dalo niečo robiť," informovala hovorkyňa ministra pôdohospodárstva Katarína Czajliková.
Slovenskí producenti hrozna a vína majú obavy aj o čerpanie podpory v rámci európskeho programu Reštrukturalizácia vinohradov. Pôdohospodárska platobná agentúra ich síce vyzvala, aby do 15. júna predložili zámery, no vynaložené peniaze sa im vrátia až po realizácii projektov. "To znamená, že tento rok na vinohradníctvo nebude ani koruna," uviedol výkonný riaditeľ Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku Miloš Ševčík s tým, že vinohradníci v tomto roku dostanú iba platbu na plochu. Ševčík pripomína, že kým na vinohrady sa v tohtoročných jarných národných dotáciách zabudlo, pestovatelia tabaku dostali vysoké podpory.
"Vinohradníci a vinári môžu získať podporu na investície v rámci Sektorového operačného plánu Poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka, do ktorého je zahrnutá aj rekonštrukcia a modernizácia vinohradov," hovorí Juraj Šesták z Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Projekty treba podávať od 15. júla do 30. júla. Ďalšie peniaze môžu žiadať na zlepšenie spracovania a predajnosti produktov, na ktoré agentúra prijíma projekty do 30. júna. Podľa Šestáka zatiaľ neevidujú ani jeden projekt od producentov vína.

Paušálna sadzba na reštrukturalizáciu vinohradov (eur/ha) (*eur/štep)
  Bratislavský kraj Ostatné regióny
Zmena odrôd

3 500

5 250

Zmena počtu krov

4 000

6 000

Podsadba

0,6 *

0,9 *

Presun vinohradov do svahov

9 500

14 250

Rekonštrukcia terás

9 500

14 250

Zavlažovanie

3 350

5 025

Vyklčovanie

1 600

2 400

Zdroj: Národný plán reštrukturalizácie vinohradov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:23