TASR - Martin Baumann
StoryEditor

Budaj odvolal šéfa envirofondu. Problémom boli neoprávnené dotácie

04.08.2020, 10:58
Autor:
TASRTASRdomadoma
Ministerstvo životného prostredia v rámci auditu zistilo, že niektorí pracovníci envirofondu navádzali starostov obcí na predkladanie vedome nepravdivých informácií.

Rezort ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO) minulý týždeň odhalil vnútorným auditom nezrovnalosti vo fungovaní Environmentálneho fondu, v súvislosti s ktorými podal viaceré trestné oznámenia. 

"Dnešným dňom odvolávam riaditeľa envirofondu pána (Petra) Kalivodu," oznámil dnes Budaj. "Náš audit už aj preukázal nepeknú etickú rovinu a to politický a stranícky protekcionizmus."

Naplánovaných je 370 projektov 

"Chceme na envirofonde spraviť poriadok," dodal. Kalivodu bude na úrade do ukončenia výberového konania zastupovať súčasná vedúca odboru Timea Sujová.

"Tento rok vzhľadom na krátkosť času dotiahneme veci tak, ako boli sľúbené a schválené," priblížila predsedníčka rady envirofondu a generálna tajomníčka služobného úradu Ministerstva životného prostredia Daša Turbová. Ide približne o 370 projektov.

Vzhľadom na aktuálnu situáciu im predĺžia termín realizácie do 21. decembra, namiesto pôvodného novembrového termínu.

Do 31. augusta plánuje rada envirofondu vyhlásiť výzvu na dotácie na budúci rok. Prostriedky sa podarilo zvýšiť na minimálne 30 percent z predaja dražieb emisných kvót, čo bude predstavovať niekoľko desiatok miliónov eur navyše pre samosprávy, povedala Turbová s tým, že ide o veľký úspech.

Lepšia kontrola 

K zlepšeniu procesu rozdeľovania dotácií má prispieť viacero opatrení. Turbová hovorí napríklad o kontrole štyroch očí, novom nastavení hodnotiacich kritérií a zavedení elektrického podávania žiadostí o dotáciu. Potrebná bude zmena vyhlášky a smernice.

Ministerstvo životného prostredia v rámci auditu zistilo, že niektorí pracovníci envirofondu navádzali starostov obcí na predkladanie vedome nepravdivých informácií v rámci projektov financovaných z dotačných schém envirofondu.

"Ak by tieto nepravdivé údaje starostovia neuviedli, nemali by nárok na poskytnutie dotácie. Zatiaľ sa podarilo odhaliť tri prípady v rámci troch obcí v celkovej hodnote 100 378 eur," uviedla poradkyňa ministra Ľuba Lesná s tým, že envirorezort pokračuje v preverovaní ďalších pridelených dotácií.

01 - Modified: 2024-02-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Skončí toxická zemina z východu Slovenska v zahraničí? Taraba rieši, čo s biľagom z minulosti 02 - Modified: 2024-01-17 22:46:38 - Feat.: - Title: Minister Taraba podal trestné oznámenie na predošlé vedenie envirorezortu 03 - Modified: 2023-11-28 11:35:46 - Feat.: - Title: Slovensko ako Dánsko? Taraba chce nové spaľovne, rozhodnutie o jednej novej je už na spadnutie 04 - Modified: 2023-11-16 12:02:49 - Feat.: - Title: Vrakunská skládka ako dedičstvo po Budajovi? Hrozbu pre pitnú vodu brzdia pozemky 05 - Modified: 2023-08-25 19:16:26 - Feat.: - Title: Demokrati tvrdia, že Zväz odpadového priemyslu zavádza. Kritizuje Budajove ministrovanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:42