StoryEditor

Šéfa poznať aj v kolose ako General Electric

18.10.2004, 00:00
Jack Welch, ktorý minulý týždeň navštívil Bratislavu, sa preslávil premenou byrokratického priemyselného kolosu General Electric na pružnú spoločnosť. Po svojom nástupe do funkcie šéfa koncernu pred viac než dvoma desaťročiami postavil firemnú štruktúru doslova na hlavu. Aspoň podľa vtedajšieho ponímania.

Kolos ako obchodík
Zastával názor, že z GE sa má stať dušou malá, ale prostriedkami a možnosťami veľká spoločnosť. Pod pojmom "dušou malá" chápal štruktúru obchodíku so zmiešaným tovarom, kde majiteľ pozná svojich zamestnancov aj zákazníkov. Predpokladom na splnenie tohto cieľa bolo odbúranie byrokracie a zaangažovanie všetkých zamestnancov do rozvoja spoločnosti.
Neformálny prístup
Jedným z prvých krokov bolo urobiť z GE neformálnu spoločnosť s minimálnou hierarchiou, rovnoprávnosťou a slobodou rozhodovania na všetkých úrovniach riadenia. O neformálnosti svedčí aj to, že každý bez výnimky ho oslovuje Jack. Ako pred niekoľkými rokmi napísal Business Week, neformálna spoločnosť znamená porušenie rozhodovacieho reťazca. Komunikuje sa v nej na všetkých úrovniach riadenia a mení sa vnímanie zamestnancov tak, aby nemali pocit, že robia pre takú veľkú spoločnosť, že ani nepoznajú svojho šéfa. Welch pochopil prednosti prekvapenia. Boli to neočakávané návštevy v továrňach a kanceláriách, narýchlo zorganizované obedy s vedúcimi pracovníkmi či záplava rukou napísaných odkazov cez fax.
Komunikáciu medzi manažmentom a zamestnancami považuje bývalý šéf GE za veľmi dôležitú. Welch zaviedol tradíciu stretnutí, na ktorých majú zamestnanci možnosť predložiť svoje námety. "Manažér na tomto zasadnutí musí odpovedať áno či nie na 75 percent návrhov. A do 30 dní musí povedať áno či nie na všetko ostatné," povedal v rozhovore pre TA3.
Podľa neho základ akéhokoľvek podnikania tvoria ľudia. Dobrý manažér musí byť energický, aby plnil úlohy, musí vedieť "zelektrizovať" svojich podriadených, nadchnúť ich a byť nielen rozhodný, ale aj schopný svoje rozhodnutia aj rýchlo prijímať. "Každý vie, čo by chcel dosiahnuť a ako by to malo fungovať. Ale ak budete iba sedieť, neurobíte vôbec nič," vysvetlil na talkshow v Bratislave.
Najslabší z kola von
Welch zaviedol každoročné prepúšťanie 10 percent najmenej výkonných zamestnancov, čo vyvolalo vlnu ostrej kritiky. Podľa neho však manažér musí byť skôr ako tréner. "Aj tí si do svojho športového tímu vyberajú najlepších a najschopnejších," povedal. V tejto súvislosti priznal, že mnohí ho považujú za tvrdého a nemilosrdného. "Je azda milosrdnejšie, ak človek dostáva pochvaly a potom sa dozvie, že je prepustený? Je samozrejmé, že sa opýta >Prečo?<. Hovorím priamo o čo ide a ako posudzujem výkon svojich zamestnancov. Možno to nie je milosrdné, ale je to fér." Je presvedčený, že zamestnanci majú byť informovaní o nespokojnosti svojho nadriadeného. Majú tak možnosť urobiť nápravu alebo si nájsť novú prácu. "Prepustenie by nemalo nikoho prekvapiť," dodáva.
Jeden z účastníkov talkshow sa spýtal Jacka na jeho názor, či manažér je zamestnanie alebo povolanie. "Ak je to pre vás len zamestnanie, zabudnite na to, nechajte to tak a choďte od toho preč," zareagoval okamžite. V takom prípade práca neprináša zábavu, ale stres. "Stres je pre tých, ktorí sa boja. Pre tých, ktorí chodia iba do práce." Podľa jeho názoru práca manažéra neznamená len zodpovednosť a povinnosti, mala by prinášať aj radosť.

01 - Modified: 2002-12-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zákon o slobodnom prístupe k informáciám a čo s ním -- I. časť 02 - Modified: 2002-12-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Servis - Poskytovanie príspevku obciam z Recyklačného fondu 03 - Modified: 2002-12-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátke správy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:18