StoryEditor

V priemysle menej optimizmu

26.02.2002, 23:00
Autor:
TASRTASR

Pravidelný konjunkturálny prieskum Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) naznačuje za február 2001 celkový rast dopytu po priemyselných výrobkoch. Konjunkturálne saldo, ktoré vyjadruje váhovaný rozdiel medzi pozitívnymi a negatívnymi hodnoteniami v skupine respondentov -- podnikov, dosiahlo v oblasti predaja hodnotu 22 a v produkcii 50 (pri sezónnom očistení 45). Nezmenenú situáciu v dopyte uvádzajú najmä podniky výroby rafinovaných ropných produktov, koksu a jadrových palív. Rast dopytu uvádzajú v najväčšej miere kožiarske podniky, naopak, pokles hlási textilný a odevný sektor. Úroveň zásob hotových výrobkov má vo februári rastúci charakter. Vyššia ako normálna je predovšetkým v odevnej a textilnej výrobe. Nezmenený stav uvádzajú podniky zaoberajúce sa výrobou koksu, rafinovaných ropných produktov a jadrových palív, ako aj podniky spracovania kože. Najnižšie zásoby majú podniky s počtom zamestnancov od 20 do 99. Celkovo prieskumy naznačujú za február 2001 rast dopytu po priemyselných výrobkoch.
Pre ďalšie mesiace sú očakávania rastu produkcie menej optimistické, ako boli prognózy v januári. Zvýšenie signalizujú najmä podniky výroby chemikálií, chemických výrobkov a vlákien a potravinárske podniky.
Vzorku respondentov, ktorých údaje použil ŠÚ SR pre február 2002, tvorilo 337 podnikov s počtom 20 a viac zamestnancov, ktorých tržby predstavovali vlani 62 % celkového objemu tržieb. Získaným odpovediam podnikov sa prisudzuje váha predovšetkým podľa veľkosti ich produkcie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 15:46