StoryEditor

Štát bude ručiť za rizikový biznis (video)

15.12.2008, 23:00
Štát začne počas budúceho roka ručiť za podnikateľské úvery. Včera sa na tom dohodol premiér Robert Fico s riaditeľmi šiestich komerčných bánk.

Viac peňazí z pôžičiek má podľa neho pomôcť udržať plánovaný hospodársky rast. Na rozdelení rizika a ďalších podmienkach sa majú zástupcovia štátnej a súkromnej sféry dohodnúť do 15. januára. "Do tohto obdobia minister financií v spolupráci s jedenástimi komerčnými bankami a v spolupráci s predstaviteľmi Eximbanky a Slovenskej záručnej a rozvojovej banky predstaví projekt, ktorý zabezpečí podnikateľovi, ktorý potrebuje úver, že pokiaľ by v komerčnej banke narazil na prísne kritériá a nevedel by cez ne prejsť, štát preberá garancie za takýto úver,“ povedal Fico.

VIDEO: Štát chce ručiť za rizikovejšie podnikateľské úvery



Jednoduchý postup
Ako príklad premiér spomenul projekt Slovenskej záručnej a rozvojovej banky, ktorá sa o úverové riziko delí s jednou zo súkromných bánk v pomere jedna k jednej. Podobne by mali podľa Fica so štátom spolupracovať aj ostatné významné banky. Má pritom fungovať jednoduchý administratívny model. Ak podnikateľ navštívi súkromnú banku a tá zistí, že je jeho projekt príliš rizikový, posunie ho na štátnu banku. Cieľom je, aby záujemca o úver všetku administratívu vybavil na jednom mieste.

Opatrnosť je namieste
Fico počas uplynulých týždňov opakovane bankárov kritizoval za vysoké poplatky a za neochotu požičiavať podnikateľom. Podľa neho si vďaka vysokému objemu vkladov a vysokej ziskovosti môžu dovoliť požičať viac. Riaditeľka Slovenskej sporiteľne a prezidentka Slovenskej bankovej asociácie Regina Ovesny-Straka však považuje za správne, že sú banky v čase finančnej krízy opatrnejšie. "V dnešnom svete je to výhodou nášho sektora, že sme stabilní, a nemáme problémy ako napríklad maďarské banky,“ povedala Ovesny-Straka. Hrozby o vyššom zdanení, zavedení regulácie bankových poplatkov či o presadení zákonov, ktoré by banky prinútili uvoľniť svoju úverovú politiku, včera premiér nezopakoval.

Prečítajte si aj:
Fico sa zaručí za rizikových

Vyššie zdanenie zisku a regulácia poplatkov za bankové služby. Takéto hrozby vysielal premiér Robert Fico smerom k slovenským bankám počas uplynulých týždňov. Žiada od nich, aby zmiernili svoju prísnu úverovú politiku, a tým stlmili dosahy finančnej krízy na ekonomiku a obyvateľstvo. Po včerajšej spoločnej tlačovej konferencii už Fico k bankám hovoril miernejšie. Síce zopakoval, že mu prekáža výška bankových poplatkov a opatrnosť bánk pri poskytovaní úverov, jediné riešenie, ktoré včera predstavil, má však len zaviesť spoluzodpovednosť štátu za rizikové podnikateľské projekty.

Celý článok >>
Naše banky sú lacnejšie ako v Česku

Slováci platia bankám menej ako Česi. Vyplýva to z októbrovej štúdie českej spoločnosti Scott&Rose, ktorá sa zamerala na tri najčastejšie využívané bankové produkty – bežný účet, sporiaci účet a hypotekárny úver. „V priebehu roka 2008 poplatky bánk mierne narastali, a to hlavne v jeho prvom štvrťroku,“ konštatuje analytik spoločnosti Scott&Rose Martin Olejník. Podľa neho bol nárast zaznamenaný aj v predchádzajúcich rokoch, pričom hlavným dôvodom bolo zvyšovanie bezpečnosti bankových produktov, zvyšovanie miezd zamestnancov či zavádzanie nových produktov na trh. Aj keď základné produkty stoja Slováka menej ako jeho západného suseda, pri hypotékach si priplatí.

Celý článok >>

01 - Modified: 2003-07-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pokoj a nepokoj 02 - Modified: 2003-07-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hnevať sa je zdravé
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:34