StoryEditor

Náš trh s PZP je mimoriadne konkurenčný

04.11.2007, 23:00

Je suma za povinné zmluvné poistenie vysoká alebo nízka?
Priemerná výška poistného na Slovensku je v súčasnosti na úrovni 120 eur, čo je trojnásobne nižšie ako vo vyspelých európskych štátoch. Pritom cena automobilov a nákladov, ktoré súvisia s ich opravou pri poškodení, je porovnateľná s týmito štátmi.

Ako funguje systém malusov a bonusov?
Systém bonusov a malusov si vyžaduje, aby bonusová a malusová škála bola u všetkých poisťovní rovnaká. To znamená, že všetky poisťovne by mali uplatňovať jednotný systém a lehoty pre priznávanie zvýhodnenia/znevýhodnenia vodičom, ktorí v závislosti od škodového priebehu budú platiť vyššie/nižšie poistné. U nás táto podmienka neplatí. V zahraničí tento systém upravuje buď právny predpis (napr. v Maďarsku a vo Francúzsku), alebo dohoda poisťovní schválená orgánom dohľadu (u nás NBS).

Pri výbere PZP sa orientujem iba podľa ceny. Malo by ma zaujímať aj niečo iné?
Vo vyspelých štátoch cena PZP nie je rozhodujúcim kritériom pri výbere poisťovne. PZP sa tam spravidla uzatvára spolu s havarijným poistením a poistením právnej ochrany. Rozdiel medzi nami a vyspelými trhmi je v tom, že kým u nás má len 25 percent registrovaných automobilov havarijnú poistku, v zahraničí je ten podiel 70-80 percent. Prakticky je tam nemysliteľné, aby auto malo poistky (PZP a havarijnú) v rozličných poisťovniach. Je veľmi dôležité, aby poisťovňa do základného balíka pridala aj asistenčné služby.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:18