StoryEditor

Oblečenie a suverenita dnes už nestačia

14.04.2009, 00:00

Zabehnutí manažéri, ale aj absolventi často pri pracovných pohovoroch preceňujú svoje schopnosti. Nikdy neklaďte dôraz iba na oblečenie a na to, čo uvádzate v motivačnom liste.

Rady pred pracovným pohovorom

- Nepreceňujte svoje schopnosti, odborné danosti
- Naštudujte si všetky dostupné informácie o firme
- Získavajte referencie
- Odpovedajte pomaly a zreteľne
- Vyhýbajte sa zbytočne odborným a zložitým výrazom a formuláciám
- Nezačínajte otázkou o platových podmienkach

Záujem o firmu
Konzultanti, lektori a špecialisti v oblasti riadenia ľudských zdrojov zdôrazňujú, že prioritou pre vás, uchádzačov, musí byť predovšetkým záujem o firmu, do ktorej chcete nastúpiť. Preto si vopred dôkladne naštudujte všetky dostupné údaje o spoločnosti, jej postavení na trhu, histórii, nadchádzajúcich prioritách. Vďaka vašim schopnostiam a úprimnej túžbe pracovať pre danú firmu dosiahnete viac. Z vášho prejavu vtedy vycítia, že pre nich môžete byť prínosom a veľmi rýchlo zapadnete do pracovného tímu. Ak aj nie ste odborne na príslušnej úrovni, nemusíte to považovať za nedostatok. Počas skúšobného obdobia prejdete potrebnými školeniami. Dôležité je ľudsky sa s pracovným tímom zohrať, teda zapadnúť. Ide o to, či ste stotožnený s filozofiou a hodnotami danej spoločnosti. Podpíliť konár si môžete aj vopred pripravenými vykonštruovanými odpoveďami o tom, čo chcete dosiahnuť v najbližších troch či piatich rokoch.

Pýtajte sa na všetko
Ďalšou z mnohých chýb je, že budete zahmlievať svoje nedostatky. Na to vám v priebehu pár minút prídu veľmi ľahko. Ako uchádzač máte rovnako nárok preveriť si vášho budúceho možného zamestnávateľa. Určite dostanete priestor na otázky, a preto sa skutočne úprimne pýtajte na všetko, čo vás v súvislosti s danou firmou zaujíma. Jednoducho tým preukážete, že aj vy hľadáte spoľahlivého a kvalitného partnera pre nadchádzajúcu serióznu spoluprácu. Každá z položených otázok zo strany budúceho zamestnávateľa sa vám v danom okamihu môže zdať veľmi zložitá. Preto si v pokoji premyslite ako na ňu odpoviete. A argumentujte a vysvetľujte jednoducho, zrozumiteľne a pomaly. Tak, akoby ste aj ten najzložitejší odborný problém mali vysvetľovať úplnému laikovi. Nie je dobré, ak sa budete skrývať za cudzie slová a odborné výrazy.

Nikdy nezačínajte s otázkou o platových podmienkach. Aj na túto zásadnú vec príde. Pri dohadovaní sa o výške platu bude pre vás dobré vedieť, v akom rozpätí sa pohybujú platy v danom trhovom sektore, aby ste vaše požiadavky nechtiac neprehnali. A na záver - nikdy neohovárajte svojho bývalého zamestnávateľa.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 19:46