StoryEditor

Ľudia sa cítia horšie ako za Dzurindu

03.07.2009, 07:26
Ekonomická situácia je dnes najhoršia od začiatku vlády Roberta Fica a na budúci rok to bude ešte horšie. Na takúto "depresiu" Slovákov poukázal exkluzívny prieskum, ktorý pre HN urobila agentúra Focus.

Návrat „k Dzurindovi“

Keď vlani v júni našu ekonomickú situáciu označilo za zlú zhruba tridsať percent ľudí, tento rok je to už dvakrát viac. Dôvod je jasný. „Nepriaznivý výsledok zapríčinila hospodárska kríza,“ hovorí pre HN sociológ Ivan Dianiška z Focusu.

Slováci sa so svojou „zlou náladou“ tak vrátili až do roku 2005 – teda do čias druhej vlády Mikuláša Dzuri ndu, keď našu ekonomiku videli negatívne tiež zhruba dvaja z troch ľudí. Príčiny skepsy vtedy a dnes sú však rozdielne. „Vtedajšie negatívne hodnotenie, keď tiež vyše 60 percent ľudí hodnotilo situáciu zle, bolo zapríčinené odporom voči vládnym reformám,“ vysvetľuje Dianiška.

Bolo už aj horšie

Prudká zmena reakcie ľudí v priebehu dvoch rokov neprekvapila ani analytika Slovenskej sporiteľne Juraja Bartu – tiež za ňou vidí krízu. „Situácia naozaj je závažná a k tomu, že sa to vníma tak negatívne, určite prispelo to, že sa zhoršila prudko.“ Ekonóm však upozorňuje – bolo už aj horšie. V rokoch 1998 až 1999 sme stáli na pokraji štátneho bankrotu. „Na štátnych účtoch neboli peniaze a od toho má tá dnešná situácia ešte ďaleko,“ pripomína Barta.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:55