StoryEditor

Drobné mince definitívne končia

25.11.2003, 23:00

V Zbierke zákonov bola včera publikovaná Vyhláška NBS o skončení platnosti mincí v nominálnej hodnote 10 a 20 halierov. Parlament už schválil zákon o cenách, ktorý rieši problematiku zaokrúhľovania cien po zrušení týchto mincí. Zaokrúhľovať sa bude matematicky nahor aj nadol na najbližších 50 halierov alebo celú korunu.
Obchodníci môžu stanovovať ceny jednotlivých tovarov už v 50-halierových ekvivalentoch, alebo zaokrúhľovať môžu až pri spočítaní celého nákupu. "To, ako budú reagovať obchodníci, je v ich kompetencii," povedal guvernér NBS Marián Jusko. V bezhotovostnom styku ostáva stotina koruny. To znamená, že ak budeme platiť kreditnou kartou napríklad 591,29 Sk, z účtu sa nám stiahne práve táto suma. Nie zaokrúhlená.
Ešte pred dvoma rokmi sa uvažovalo o zrušení aj 50-halierových mincí. Keďže vtedy boli jednotlivé zodpovedné autority rozdelené v otázke rušenia halierov, došlo ku kompromisu. "Päťdesiathalierová minca je ekvivalentom jedného eurocenta a očakávame, že za predpokladu stabilného vývoja inflácie by tieto mince mohli zotrvať do zavedenia eura na Slovensku," dodal Jusko.
Roman Začka z Tatra banky očakáva, že verejnosť bude platiť halierovými mincami za služby najmä v závere decembra a bude sa snažiť týchto mincí zbaviť. "Bolo by vítané, aby klienti, ktorí budú mať záujem o výmenu väčšieho množstva desať- a dvadsaťhaliernikov, mali vopred pripravené -- vytriedené jednotlivé mince v samostatnom obale s vyznačením počtu kusov a sumy spolu, čím urýchlia ich prebratie," povedal pre HN hovorca OTP Banky Slovensko Norbert Lazar.
Rušené mince sa budú dať od začiatku budúceho roka bezodplatne vymieňať v NBS, komerčných bankách a pobočkách zahraničných bánk. Od 1. januára 2005 do konca decembra 2008 ich bude vymieňať už len centrálna banka. Výmena mincí sa bude vykonávať v hotovosti alebo vložením na účet vedený v NBS alebo v príslušnej banke, alebo pobočke zahraničnej banky. V hotovosti sa budú vymieňať mince, ktorých úhrnná suma nominálnych hodnôt je deliteľná číslom 50 bez zvyšku. Pri vklade mincí na účet sa celá suma pripíše na účet v plnej výške.
Obchodníci zrušenie týchto mincí vítajú. Tento krok podľa nich prispeje k zrýchleniu obslúženia zákazníkov pri pokladnici. Tvrdia, že zaokrúhľovanie platieb pri pokladnici by sa nemalo premietnuť do zvýšenia cien tovarov, pretože v takom konkurenčnom prostredí, aké je na Slovensku, si nárast cien nemôžu dovoliť. "Ak si chce dobrý obchodník udržať zákazníka, narába s cenami tak, aby sa k nemu opakovane vracal," hovorí prezident Zväzu obchodu SR Pavol Konštiak. Čas, ktorý obchodníkom ostáva do konca roka, považuje za príliš krátky na to, že obchodníci budú musieť prepracovať softvéry. "Boli by sme radšej, keby sa k tomu prikročilo od 1. apríla 2004," dopĺňa. S jeho názorom sa nestotožňuje predseda sekcie obchodu SOPK Adrián Ďurček, podľa ktorého majú predajcovia dostatok času na túto zmenu.
Pripomína však, že sa dostanú do rozporu so zákonom o ochrane spotrebiteľa, podľa ktorého má zákazník právo dostať od obchodníka aktuálnu informáciu o cene výrobku. Informácia by mala zodpovedať tomu, čo spotrebiteľ platí pri pokladnici. Uvádza, že podobný rozpor so zákonom majú aj v Česku, kde sa platnosť desať- a dvadsaťhalierových mincí skončila koncom októbra a zaokrúhľovanie funguje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 09:58