StoryEditor

Euro prijmeme v termíne, odkazuje Fico

12.11.2007, 23:00

Hospodárske výsledky naznačujú, že Slovensko prijme euro v januári 2009. Povedal to premiér Robert Fico na včerajšom diskusnom fóre HNClub - klube Hospodárskych novín, poukazujúc na analýzy slovenskej strany aj Európskej komisie.
Európu zaujíma udržateľnosť
"Jediný dôvod zamietnutia Európskej komisie alebo Európskej centrálnej banky môžu byť obavy európskych inštitúcií z udržateľnosti Maastrichtských kritérií," povedal premiér, zároveň však dodal, že na stabilizácii verejných financií a udržiavaní inflácie v prijateľnej norme chce pracovať aj po roku 2009. Bez ohľadu na to, či prijmeme euro, alebo nie. "Samozrejme, ako aj pri každom podnikateľskom pláne treba rátať aj s neúspechom. Ak euro nebude, pokračujeme v stabilizácii verejných financií. Zatiaľ to však vyzerá dobre," povedal v diskusii s podnikateľmi.
Účastníci HNClubu zároveň vyslovili obavy, že neprijatie eura môže odradiť potenciálnych zahraničných investorov. Fico tieto úvahy odmietol s tvrdením, že investori majú o nás vysoký záujem vďaka nášmu členstvu v únii, očakávanému vstupu do Schengenu a zároveň stále lacnejšej pracovnej sile ako v okolitých krajinách. Ako zdôraznil, prioritou sú diaľnice. "Do roku 2010 bude kompletne prepojený východ so západom s výnimkou tunelov pri Žiline, ktorých výstavba je technologicky aj časovo oveľa náročnejšia." Ako doplnil, dnes vláda uprednostňuje hlavne verejnosúkromné partnerstvá, pretože takáto forma financovania nezaťažuje verejné hospodárenie a nevstupuje do Maastrichtských kritérií na prijatie eura.
Rizikové reťazce
Vláda už začala boj s obchodnými reťazcami, ktoré sú na rane po energomonopoloch a dôchodkových správcovských spoločnostiach za to, ža ich ceny sú privysoké. "Nárast cien potravín ohrozuje kritériá, ktoré nás ťahajú k euru," povedal Fico s tým, že veľmi razantne rokujú a snažia sa vyvíjať tlak. Rešpektujeme trendy ako rast cien vstupov, ale odmietame 40-percentné marže. Je rozdiel medzi rožkom a sofistikovaným výrobkom," vysvetlil Fico, prečo mu niekde vysoké zisky vadia a inde nie.
Ako Fico pripustil, problémy s dodržiavaním maastrichtských kritérií má vláda aj kvôli svojmu sociálnodemokratickému zameraniu. Chceli by napríklad pridať dôchodcom. Napriek tomu však rezerva vo verejných financiách aj v miere inflácie je natoľko veľká, že by prijatie eura nemala ohroziť ani situácia, ak sa euroinštitúcie rozhodnú do schodku verejných financií zaradiť aj deficit Národnej diaľničnej spoločnosti.
Neflexibilná únia
Premiér si neodpustil ani kritiku Európskej únie. "Únia je dosť neflexibilná. Napríklad, čo sa týka bankoviek, tou najmenšou je dnes päťeurovka. Viackrát sme na pôde euroinštitúcií argumnetovali, že by sme potrebovali aj vydanie bankoviek s nižšou nominálnou hodnotou, čo druhá strana odmieta. Takže sa na hodnotu mincí budeme musieť zamerať v informačnej kampani," povedal Fico. Zároveň nezabudol pripomenúť, že sa mu zdá inflačné kritérium 1,5 percenta nad priemer troch najúspešnejších členov euroúnie pre krajiny s vysokým hospodárskym rastom absolútne nespravodlivé.
V programovom vyhlásení vlády je, že sa nebudú privatizovať strategické podniky a Fico po nástupe do premiérskej stoličky zastavil rozbehnutú privatizáciu bratislavského letiska aj štátnej firmy pre nákladnú železničnú dopravu Cargo. Počas včerajšej diskusie s podnikateľmi však pripustil možný vstup súkromného kapitálu do oboch firiem. "Privatizácia je, keď niekomu predáte akcie, my uprednostňujeme spoločné podniky. Podmienka je, že štát musí kontrolovať spoločné podniky," dodal premiér.

01 - Modified: 2003-06-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zablokujú cestu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 13:29