StoryEditor

Fico ustupuje Američanom. Korupcia je pre neho problém (video)

23.03.2010, 13:18
Aktualizované 15.20 | Americká obchodná komora sa dnes na stretnutí s premiérom Robertom Ficom (na snímke) prihovorila za lepšie podnikateľské prostredie na Slovensku.

Zahraničným investorom, znechuteným rozmáhajúcou sa korupciou pri verejných tendroch, by sa u nás malo dýchať výrazne ľahšie. Umožniť to má nový zákon o centrálnom verejnom obstarávaní, za ktorý spoločne bojujú zahraničné obchodné komory na Slovensku. Premiér Robert Fico včera tlaku zahraničných biznismenov ustúpil. Prisľúbil tiež, že na príprave novej legislatívy sa budú môcť podieľať aj samotné komory. „Privítal by som, keby predstavitelia komory všetky svoje skúsenosti s centrálnym verejným obstarávaním preniesli čo najrýchlejšie na pôdu ministerstva financií," povedal Fico po dnešnom stretnutí so zástupcami Americkej obchodnej komory na Slovensku.

Až po voľbách
Prvé rozhovory s rezortom financií by sa teda podľa premiéra mali začať už v najbližších dňoch. Nového zákona, ktorý by mal zo slovenských tendrov korupciu definitívne odstrániť, sa však investori do júnových parlamentných volieb určite nedočkajú. „Verím, že strany, ktoré zostavia novú vládnu koalíciu, sa na centrálnom verejnom obstarávaní dohodnú," pripomenul Fico.

Americká komora premiérov prísľub privítala. „Podľa nedávneho prieskumu považujú štyria z piatich členov našej komory korupciu pri tendroch za veľmi vážny problém. Práve centrálne obstarávanie by to malo výrazne zlepšiť," reagoval prezident Americkej obchodnej komory Robert Šimončič. Podľa neho sú tiež experti komory pripravení pomôcť s návrhom nového zákona. „Vieme, ako to funuje v iných krajinách, kde je prostredie pre podnikateľov a investorov vysoko transparentné. Dokážeme k tejto diskusii prispieť konkrétnymi návrhmi. Podieľali sme sa už napríklad na príprave zákonov v odbornom školstve, aktívne sme poskytovali naše návrhy aj pri zákonníku práce," pripomína Šimončič. Ten zároveň ubezpečil, že americkí podnikatelia nemajú v úmysle opustiť Slovensko. Práve naopak, po prijatí zákona sa môže príchod nových investorov ešte zvýšiť.

Kritizované súťaže
Počas aktuálneho volebného obdobia vládna koalícia uskutočnila množstvo verejných súťaží, ktorých priebeh kritizovali zástupcovia opozície či mimovládnych organizácií. Medzi ne patrí napríklad kontroverzný predaj emisií neznámej firme za cenu nižšiu ako dostali iné krajiny či víťazstvo najdrahšej ponuky na prevádzku mýtneho systému. Peniaze z takzvaného nástenkového tendra zas nepreplatila Európska únia. Oznámenie o tendri na služby súvisiace s čerpaním fondov EÚ viselo podľa médií len na ťažko dostupnej nástenke ministerstva výstavby.

"Centrálne verejné obstarávanie eliminuje určité možnosti, ktoré vznikajú na konkrétnych ministerstvách," povedal Fico.

01 - Modified: 2003-10-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zdravotná sestra -- partner lekára 02 - Modified: 2003-10-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Miesta pre bývalých ministrov 03 - Modified: 2003-10-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rozdielne názory na štatút školy 04 - Modified: 2003-10-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Európa neuznáva sestru -- stredoškoláčku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:01