StoryEditor

Vládu brzdí problém, ako si podeliť firmy

20.07.2010, 00:00
Štyri stredopravé koaličné strany sa stále nedohodli, ako si podelia štátne podniky. Rokovania sa naťahujú. Podľa zistení HN sa strany stále nevedia dohodnúť, podľa akého kľúča si kreslá vo vedení firiem rozdelia.

Čo je naše, nie je vaše
SaS podľa informácií HN trvá na tom, aby o nominantoch do štátnych firiem rozhodovala strana, ktorej patrí príslušný rezort. Naopak, kresťanskí demokrati a Most-Híd trvajú na krížovej kontrole. Jednou zo sporných inštitúcií je Fond národného majetku, o ktorý majú záujem SDKÚ-DS aj SaS. Pritom podľa programových téz plánuje vláda fond zrušiť.

Včera zástupcovia koalície znovu rokovali o kreslách šéfov štátnych firiem. Verejnosť sa však o predbežných výsledkoch dozvedieť nemala. "Najskôr to musí prerokovať Koaličná rada,“ uviedol pre HN líder strany Most-Híd Béla Bugár.


Obri v úpadku
Vládne strany sa rozhodujú aj o tom, koho dosadia do najväčších štátnych podnikov. Ide o železničné spoločnosti a Slovenskú poštu, ktoré spolu zamestnávajú vyše 42-tisíc ľudí. Spadajú pod rezort dopravy, ktorý vedie Ján Figeľ z KDH. V lepšom prípade sa zisky týchto firiem za posledné štyri roky prepadávali, v horšom prehlbovali straty. Železničných gigantov dokonca vláda vlani zachraňovala 236-miliónovou pôžičkou. "Je všeobecne známe, že tieto podniky nie sú v dobrej kondícii,“ priznáva hovorca rezortu dopravy Martin Krajčovič. Vláda preto uvažuje, že do nich vpustí zahraničných investorov. Odporúčajú to aj niektorí odborníci. "Pre štát je úplne nevýhodné vlastniť tieto firmy a bolo by lepšie ich privatizovať,“ hovorí riaditeľ inštitútu INEKO Peter Goliaš.

Fico bude rýchlejší
Rozdeľovanie postov zrejme potrvá dlhšie ako pred štyrmi rokmi, keď si posty delil Smer-SD, ĽS-HZDS a SNS. Teraz totiž strany majú približne rovnakú silu. V minulosti dominoval Ficov Smer-SD, pripomína politický analytik Ján Baránek z agentúry Polis. Dlhšie delenie podnikov však zatiaľ nevníma dramaticky. "Termíny pre vymenovanie nových riaditeľov podnikov sú ešte dostatočné.“

01 - Modified: 2004-01-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dzurindove sľuby a Ficove mantinely
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:45