StoryEditor

SkyEurope sa Schwechatu neospravedlní

02.12.2002, 23:00

Medzi viedenským letiskom vo Schwechate a slovenskou leteckou spoločnosťou SkyEurope Airlines, a. s., Bratislava, vznikol otvorený konflikt po tom, ako sa prevádzkovateľ letiska vo Viedni ohradil proti tvrdeniu slovenského dopravcu, že je "preplnené". Takúto formuláciu totiž používa spoločnosť SkyEurope na svojej webovej stránke a v reklamných materiáloch. Ako už HN informovali, viedenské letisko žiadalo od SkyEurope Airlines, aby od svojho tvrdenia upustila najneskôr do piatka 22. novembra 2002, inak na ňu podá žalobu.
"Ak je nejaké letisko preplnené, to podľa môjho názoru znamená, že má dobrý manažment a je úspešné. Naša kampaň nebola namierená proti Schwechatu, iba sme chceli dať verejnosti na známosť, že vo vzdialenosti päťdesiat kilometrov od Viedne je aj iné letisko," vyhlásil obchodný riaditeľ SkyEurope Airlines Pavol Mladý. Ako dodal, výhodou bratislavského Letiska M. R. Štefánika je aj to, že od pristátia po opustenie letiskovej budovy pasažierom stačí vďaka rýchlejšiemu odbaveniu zhruba desať minút, do centra hlavného mesta Rakúska sa tak môžu dostať za porovnateľný čas ako zo Schwechatu.
Reakciu viedenského letiska podľa SkyEurope Airlines spôsobilo, že sa im darí oslovovať aj rakúskych zákazníkov. "Vyjadrenia predstaviteľov Schwechatu vnímam ako istú formu konkurenčnej prestrelky, keďže letisko pri Viedni, ako aj rakúska letecká spoločnosť Austrian Airlines sa usilujú o presadenie svojich záujmov na slovenskom trhu," vysvetlil P. Mladý. Na preplnenosť letiska napokon poukazuje aj správa Európskej komisie i Rakúskeho leteckého úradu.
Ako sa pre HN vyjadril hovorca viedenského letiska Hans Mayer, nepodajú žalobu na slovenského leteckého dopravcu. Dodal však, že vyjadrenia SkyEurope Airlines nie sú celkom korektné. "Je to ako keby sme my vyhlásili, že SkyEurope Airlines je zlá letecká spoločnosť," vyhlásil H. Mayer.
SkyEurope Airlines je letecká spoločnosť, ktorá sa snaží na trhu presadiť nízkymi cenami leteniek. Uplynulý rok napríklad na vnútroštátnej linke medzi Bratislavou a Košicami prepravila dovedna 9-tisíc cestujúcich. "Predpokladáme, že v tomto roku ich bude už vyše 30-tisíc, pričom k dnešnému dňu 39 % z celkového počtu prepravených osôb zaplatilo za jednosmernú letenku bez poplatkov menej ako tisíc korún. Priblížili sme tak leteckú dopravu k cenám vlakovej a automobilovej dopravy. Navyše, dlhodobo stratové vnútroštátne spojenie u iných prepravcov SkyEurope Airlines dnes lieta so ziskom," uzavrel P. Mladý.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 03:04