StoryEditor

Radičová pre HN: Peňazí je dosť. Keď sa nepremrhajú v sociálnych podnikoch

29.03.2010, 00:00

Volebná líderka SDKÚ-DS Iveta Radičová pre HN:

Vo volebnom programe máte novinku zvanú rodinné poistenie. Komu má pomôcť a akú má mať podobu?
Inšpirovala som sa nemeckým modelom, kde je to vyskúšané a zabehnuté. Pokrývalo by životné situácie, ktoré sú nové a na ktoré staré poistné typy nereagujú. Napríklad nereaguje na situáciu, že aj keď váš rodič ešte pracuje, by sa mohol postarať o vaše choré dieťa, keby existoval zjednodušený systém využitia rodinného poistenia. Takže je to reakcia pre potreby súčasnej rodiny, aby si vedeli pokryť tieto životné situácie.

Plánujete zreformovať sociálne služby. Ako to chcete robiť?
Aj podľa Združenia miest a obcí je súčasný zákon o sociálnych službách nevykonateľný. Okrem urgentnej novely, ktorú ministerka práce Viera Tomanová stiahla, potrebuje aj hlbšiu zmenu, aby mali tieto služby zmysel. Preto by mal byť klient, občan, nositeľom financií a aby si vyberal, kto mu má službu poskytnúť. Vytvárate tak prirodzenú súťaž, tlak na kvalitu služieb, ale aj na ceny a riešil by sa tým problém dvoch tretín malých obcí, ktoré zo svojich rozpočtov nemajú šancu vykrývať potreby občanov, ktorí potrebujú sociálne služby.

Materský príspevok chcete zvýšiť až na úroveň sto percent čistého platu. Odkiaľ by ste na to chceli vziať peniaze?
Zdrojov premrhaných financií, napríklad v sociálnych podnikoch, je dosť. Treba ich len dobre vedieť využiť na prioritné ciele, ktoré sociálna politika má.

Ale premrhané peniaze sa už nevrátia.
Zdroje, ktoré táto krajina vytvára, sú vždy k dispozícii. Keď si stanovíte priority, nebudete peniazmi mrhať, tak máte možnosť robiť rozumné opatrenia za dobrých finančných podmienok.

Prečo si myslíte, že volebný program SDKÚ-DS ľudí osloví?
Lebo je pre ľudí a o ľuďoch.

Sulíkova strana Sloboda a solidarita prišla vo februári so svojimi 120 nápadmi, vy teraz prichádzate so 140 návrhmi. Forma komunikácie s voličom je v týchto prípadoch v mnohom podobná. Je to podoba čisto náhodná?
Tu vôbec nejde o umelú súťaž medzi 120 nápadmi a 140 riešeniami. Principiálna otázka je, že z našich štyroch pracovných tímov, ktoré pracovali na volebnom programe, vzišlo toľkoto riešení, ktoré sú navyše rozdelené na tie, ktoré chceme realizovať do sto dní, a tie, ktoré by sme chceli uskutočniť neskôr. To nie sú umelo vytvorené riešenia, to sú riešenia, ktoré reagujú na existujúce problémy.

Nemôže byť podobná forma kampane kontraproduktívna pre jednu zo strán?
Ja to vnímam úplne jednoznačne. Keby sa v mnohých prípadoch urobilo prepojenie týchto riešení, tak dokopy tých riešení bude veľmi veľa, lebo sa nebudú blokovať, ale nabaľovať. Pre mňa je teda podstatné to, či sa tieto riešenia vybíjajú alebo dopĺňajú. Toto je podstatné aj pre budúcu možnú spoluprácu. Principiálny rozdiel je však v prioritách SDKÚ-DS a SaS.

01 - Modified: 2003-10-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zrušenie okresov usporí pol miliardy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:46