StoryEditor

Za vyšší deficit môže iba kríza, tvrdí ministerstvo

24.09.2009, 13:43
Autor:
TASRTASR
Jediným dôvodom rastu deficitu verejných financií a následne aj verejného dlhu SR je svetová finančná a hospodárska kríza.

V reakcii na kritiku opozičnej SDKÚ-DS, ktorá nedôveruje konsolidačnému plánu vlády a obviňuje ju z rekordného zadlžovania Slovenska, to pre TASR uviedol hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál.

Nereálne?
"Príčinou rastu deficitu štátneho rozpočtu a následne aj verejného dlhu je finančná a hospodárska kríza. To je jediný dôvod. Postupne bude dochádzať k poklesu deficitu a následne aj verejného dlhu," priblížil a zároveň pripomenul, že verejný dlh Slovenska v súčasnosti patrí medzi najnižšie v Európskej únii (EÚ).

Ministerstvo financií tiež odmieta tvrdenia najsilnejšej opozičnej strany o tom, že výrazná konsolidácia rozpočtu vo volebnom roku nie je reálna. "Konsolidácia verejných financií bude potvrdená predloženým štátnym rozpočtom, ktorý má formu zákona a bude schválený," potvrdil Šmál. Návrh rozpočtu musí pritom rezort financií predložiť vláde do 30. septembra a tá ho musí následne doručiť do parlamentu najneskôr 15. októbra.

Minister financií Ján Počiatek tento týždeň po rokovaní vládneho kabinetu zopakoval, že jeho rezort plánuje znížiť rozpočtový deficit z očakávaných 6,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku na 5,5 % v roku 2010 a tento plán v porovnaní s inými krajinami Európskej únie (EÚ) označil za ambiciózny.

Plytvanie
SDKÚ-DS však týmto zámerom vzhľadom na neschopnosť vlády upraviť rozpočet už v tomto roku a dramatický nárast zadlženosti Slovenska, ktoré len tento rok vzrastie o 4,65 miliardy eur (140 miliárd Sk) a proti ktorému vláda nie je schopná nič spraviť, nedôveruje.

"Vláda plytvá a rozkráda verejné zdroje ako nikdy v histórii Slovenska a napriek výraznému prepadu príjmov, ku ktorému došlo najmä z dôvodu krízy, neprijala absolútne žiadne opatrenia v oblasti zníženia výdavkov. Toto sú dva hlavné zdroje dramatického nárastu zadlženosti," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii podpredseda najsilnejšej opozičnej strany Ivan Mikloš s tým, že celkový dlh Slovenska vzrastie tento rok už na 23,24 miliardy eur (700 miliárd Sk).
(1 EUR = 30,1260 SKK)

01 - Modified: 2003-08-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výroky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:08