StoryEditor

NKÚ: Hospodárstvo zle hospodárilo

16.07.2004, 00:00

Za štyri dohody na práce pri príprave energetickej legislatívy vyplatilo vlani ministerstvo hospodárstva milión korún. Peniaze odišli zo štátneho rozpočtu na osobné účty štyrom externým právnikom. Podľa organizačného poriadku ministerstva pritom tieto práce boli v pôsobnosti jeho odborných útvarov. Ministerstvo návrhy zákonov dodnes vláde nepredložilo, napriek tomu, že právnici svoju prácu dokončili. Informoval o tom podpredseda Najvyššieho kontrolného úradu Igor Malý. Podľa neho rezort takýmto použitím milióna korún porušil rozpočtovú disciplínu.
Ako ministerstvo vysvetlilo kontrolnému úradu, úlohou právnikov bolo najmä posudzovať texty návrhov zákonov. Činnosť odboru legislatívy na ministerstve hodnotila štátna tajomníčka rezortu za rok 2003 s vážnymi výhradami, a keďže náprava nenastala, minister Pavol Rusko ho 1. novembra zrušil. Opätovne ho zriadil 15. marca.
Podľa hovorkyne ministerstva Dagmar Hlavatej, dohody boli uzatvorené počas pôsobenia Roberta Nemcsicsa v kresle ministra na vykonanie legislatívno-analytických prác. Tie mali slúžiť na prenesenie nových smerníc EÚ v energetike do pripravovaných energetických zákonov. Išlo podľa nej o mimoriadne dôležité práce, ktoré ministerstvo v tom čase nevedelo zvládnuť.
Kontrola tiež konštatovala, že spol. s r. o. z Bratislavy ministerstvu bezplatne zapožičala motorové vozidlo BMW 745 Li na testovacie a reprezentačné účely pre ministra hospodárstva. Ministerstvo sa zmluvne zaviazalo hradiť všetky náklady spojené s jeho prevádzkou a riadne sa oň starať. Počas užívania požičaného BMW mal minister Robert Nemcsics k dispozícii dve autá z Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a do 30. marca aj AUDI z majetku ministerstva. Zapožičané vozidlo odovzdal 9. septembra. Exminister Nemcsics včera pre HN vyjadril, že BMW požičiava autá na testovanie cyklicky pre všetky ministerstvá. K zmluvám s právnikmi sa už s odstupom času vyjadriť nevedel, predpokladá, že súviseli s nedostatočným personálnym vybavením útvarov ministerstva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 04:33