StoryEditor

OECD nám zhoršila výhľad, lepšie časy prídu až o rok

27.11.2012, 12:02
Autor:
TASR, redTASR, red
Slovensko bude rásť v budúcom roku pomalšie, ako OECD predpokladala v máji.

Slovenská ekonomika tento rok vzrastie o 2,6 percenta, odhaduje vo svojej aktuálnej prognóze vývoja svetovej ekonomiky Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Motorom rastu SR je predovšetkým export automobilového sektora. Aj napriek spomaleniu tempa ekonomiky v druhom polroku zostáva slovenský rast medzi najvyššími spomedzi členských štátov OECD.

Organizácia so sídlom v Paríži vydáva prognózu vývoja globálnej ekonomiky dvakrát ročne. V porovnaní s májovou predpoveďou aktuálne výrazne znížila odhad tempa rastu slovenskej ekonomiky v budúcom roku z 3 % na 2 %. Na konci budúceho roka by sa však hospodárstvo malo začať opäť zotavovať a v roku 2014 vzrásť až o 3,1 %, a to vďaka oživeniu svetového obchodu.

Súkromná spotreba zostane na Slovensku podľa OECD zrejme utlmená. Brzdia ju nezamestnanosť a rozsiahla fiškálna konsolidácia. Organizácia verí, že sa vláde na budúci rok podarí splniť sľub a zníži rozpočtový deficit pod 3 percenta HDP. Splnenie tohto cieľa by podľa OECD bolo "vítaným krokom smerom k dlhodobej udržateľnosti verejných financií". Upozorňuje však, že si to bude vyžadovať vysoké konsolidačné úsilie. Škrty vo výdavkoch by sa nemali dotknúť položiek podporujúcich rast, ako sú vzdelanie a aktívne politiky na trhu práce, radí OECD.

Organizácia očakáva, že rozpočtový schodok tento rok klesne na 4,6 % z vlaňajších 4,9 % HDP. Na budúci rok by sa mal znížiť na 2,9 % a v roku 2014 na 2,4 %. Celkový verejný dlh však bude pokračovať v raste a už tento rok prekročí 50 % HDP. OECD prognózuje, že vyskočí na 52,2 % HDP z vlaňajších 43,3 % HDP. V roku 2013 by mal dosiahnuť 54,9 % a 56,2 % v roku 2014.

Rast v krajinách OECD

Vývoj nezamestnanosti v jednotlivých krajinách OECD

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:52