StoryEditor

Kontroly v skladoch

22.10.2002, 00:00

Prvým z verejných skladov obilia na Slovensku, v ktorom zástupcovia MP SR, Intervenčnej agentúry SR a ďalších poverených inštitúcií urobili kontrolu, bol verejný sklad spoločnosti Mlynsko-pekárenského a cestovinárskeho kombinátu (MPC), a. s., v Spišskej Novej Vsi. Podľa vyjadrenia riaditeľa závodu Mlyn Dušana Ondova, sa kontrola uskutočnila v súlade so zákonom č. 144/1998 Z. z., pričom sa inšpektori okrem iného sústredili i na preverovanie vydaného platného osvedčenia, obchodné podmienky ustanovenia verejného skladu, ďalej na vydávanie záložného skladiskového listu, ale i na povinnosti jeho vystavovateľa. Neobišli ani platby voči Intervenčnej agentúre SR a ďalšie náležitostí. Zároveň tiež vykonali fyzickú inventúru celého verejného skladu, hlavných i operatívnych zásobníkov.
Takouto hĺbkovou kontrolou by malo po nedávnej afére s obilím vo Vranove nad Topľou prejsť všetkých 76 verejných skladov obilia na Slovensku. Hoci sa väčšina verejných skladov nachádza v Poľnonákupoch, MPC vlastní štatút verejného skladu v Spišskej Novej Vsi už tretí rok a ďalší získal v tomto roku v Svinnej (okres Trenčín), ktorý mal vtedy v ekonomickom prenájme. Momentálne má vo verejnom sklade v Spišskej Novej Vsi 17-tisíc ton obilia. Vo vlastnom sile, s kapacitou 19-tisíc ton, skladuje oddelene jednotlivé druhy obilia podľa ich kvalitatívnych znakov, čo umožňuje stabilizovať jeho finálnu kvalitu.
Riaditeľ pripomenul, že problémy s obilím sa začali po roku 1990, keď Poľnonákupy prestali plniť svoju funkciu. Chýbali im finančné prostriedky na obchodovanie s touto komoditou. MPC bo nútený pristúpiť na obchod priamo buď s pestovateľmi, respektíve s obchodníkmi, ktorí obilie ponúkali. "V minulosti mohli obilie nakupovať výlučne len poľnonákupy. Malo to svoje výhody, lebo dokázali zabezpečiť dobré obilie a kvalitne ho uskladniť. Nákup bol tak jednoduchší než je dnes. Na slovenskom trhu vládla však v tomto odvetví značná anarchia. Situáciu na obilnom trhu pomohol stabilizovať až systém verejných skladov. Je to veľmi dobrý spôsob tak pre prvovýrobcov, ktorí môžu týmto spôsobom prísť k reálnym peniazom, keď ich nevyhnutne potrebujú na založenie novej úrody, ako aj pre prevádzkovateľov, ktorí si dokážu zabezpečiť dostatočný objem a kvalitu. Ak obilie nebolo skladované vo verejných skladoch, často sa znehodnotilo a následne vznikali problémy. Tento rok má MPC zmluvne zabezpečené obilie až do novej úrody, pričom ešte vlani vládla zo strany niektorých prvovýrobcov nedôvera k uskladňovaniu a predaju obilnín cestou verejných skladov," spresnil momentálnu situáciu D. Ondov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 20:46