StoryEditor

Ficovmu rozpočtu chýba odbornosť, varuje Sulík

12.10.2012, 12:29
Autor:
TASRTASR
Podľa Sulíkovcov ciele, ktoré si vláda stanovila v návrhu rozpočtu, nie sú reálne.

Úsilie vlády SR stlačiť deficit verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) je podľa predstaviteľov opozičnej strany SaS v poriadku, no problémom je spôsob, akým to chce kabinet dosiahnuť. Podľa predsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka je nesprávne konsolidovať verejné financie z 80 % na strane príjmov a len z 20 % na strane výdavkov.

"Naša vláda, keď konsolidovala po obrovských dlhoch, ktoré zanechal Robert Fico, tak konsolidovala tým spôsobom, že väčšie úsilie bolo na strane výdavkov a menšie na strane príjmov," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Sulík.

Podľa neho tak nie sú reálne ciele, ktoré si stanovila vláda SR v rámci návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Pritom najväčším problémom bude naplnenie naplánovaných príjmov, ku ktorému podľa Sulíka nedôjde tak, ako si to vládny kabinet naplánoval. Stlačenie deficitu verejných financií pod 3 % HDP tak nie je na budúci rok reálne. "Reálne by to bolo, keby robili rozumné a racionálne riešenia," vyhlásil Sulík.

Jeho stranícky kolega a poslanec Národnej rady (NR) SR Jozef Kollár zhodnotil pozitívne krok rezortu financií vytvoriť finančnú rezervu v hodnote viac ako 500 miliónov eur. Otázne však podľa neho je, na čo sa použije. "Je naozaj reálne očakávať, že rezerva bude spotrebovaná tým, že štát nevyberie na daniach o 445 miliónov eur viac ako v tomto roku. Naopak, môže sa stať, že suma bude ešte nižšia," konštatoval Kollár.

Ako dodal, v návrhu štátneho rozpočtu na rok 2013 chýbajú selektívne škrty, ktoré sú náročnejšie na čas a odbornosť. Na strane výdavkov má pritom na budúci rok dôjsť k ich nárastu o ďalších 700 miliónov eur. A to aj napriek tomu, že klesnú výdavky na obsluhu verejného dlhu. "Toto je jasný dôkaz toho, že táto vláda nikdy šetriť nevedela a šetriť nevie," dodal Kollár.

01 - Modified: 2004-09-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prehra protijadrovej loby 02 - Modified: 2004-09-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Taká normálna koalícia 03 - Modified: 2004-09-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Za cudzoložstvo väzenie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:10