StoryEditor

Päťtisíc eur a dosť. Kažimír má bič na daňové podvody

20.08.2012, 11:45
Autor:
TASRTASR
Od budúceho roka by malo byť zakázané uskutočniť v hotovosti platbu, ktorej hodnota prevyšuje 5000 eur.

Zákaz, z ktorého však budú aj viaceré výnimky, sa má vzťahovať na všetky fyzické a právnické osoby na území SR, ako aj na platby mimo Slovenka uskutočnené osobami, ktoré majú v SR obvyklý pobyt, sídlo alebo pobočku.

Navrhuje to Ministerstvo financií (MF) SR v zákone o obmedzení platieb v hotovosti, ktorý predložilo do medzirezortného pripomienkového konania. Právna norma je súčasťou opatrení vyplývajúcich z vládou schváleného Akčného plánu boja proti daňovým podvodom na roky 2012 až 2016.

"Zavedenie povinného bezhotovostného styku nad určitý limit je možné vnímať ako príspevok nielen k obmedzeniu podvodných konaní v daňovej oblasti, ale aj ako opatrenie na boj proti praniu špinavých peňazí, na boj proti korupcii a trestnej činnosti, či pri ochrane pred financovaním terorizmu," vysvetľuje rezort financií. Obmedzením hotovostných platieb sa má zabrániť napríklad fiktívnemu vystavovaniu príjmových a výdavkových dokladov bez reálneho toku finančných prostriedkov či iným druhom tzv. kreatívneho účtovníctva.

Za zákaz odovzdať alebo prijať hotovostnú platbu nad stanovený limit hrozí fyzickej osobe pokuta do 10.000 eur a podnikateľovi až do 150.000 eur. O sankciách budú rozhodovať miestne príslušné daňové a colné úrady a výnos z nich bude príjmom štátneho rozpočtu.

Výnimky zo zákona sa majú vzťahovať na vymedzené situácie, kedy je stranou platby štát alebo iný verejný orgán, napríklad pri platení daní a ciel. Ministerstvo financií tiež v návrhu pripúšťa hotovostné platby nad stanovený limit vtedy, keď je na to závažný dôvod - v čase vojny, krízového alebo núdzového stavu, pri platobných službách, poštovom platobnom styku, spracovaní a preprave hotovosti či pri zmenárenskej činnosti.

01 - Modified: 2004-08-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Irán proti západnej móde 02 - Modified: 2004-08-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Almodóvar ako publicista: spolovice samá pornografia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:03