StoryEditor

Trh práce náhle ožil. Firmy chcú tisíce ľudí

05.02.2012, 23:00
Slovenský trh práce zažil v januári tohto roka zvrat, ktorý nikto nečakal.

V priebehu jedného mesiaca napriek obavám z krízy pribudli tisíce nových pracovných ponúk, najmä v oblasti obchodu, IT, či v administratíve. Hlavným dôvodom je podľa personalistov skutočnosť, že krízové scenáre sa zatiaľ celkom nenaplnili a firmy majú dosť zákaziek zo západnej Európy. „Kríza, ktorú očakávali, stále neprišla. Ukončili ťažký rok a teraz spravili rozhodnutia na to, aby boli ešte úspešnejšie,“ vraví organizačná riaditeľka personálnej agentúry Index Nosluš Darina Mokráňová.

Pre firmy je po zmene Zákonníka práce jednoduchšie prijímať aj prepúšťať ľudí, keďže im nemusia vyplácať odstupné.
Podľa portálu Profesia.sk sa v januári počet ponúk zvýšil o vyše 2500 oproti decembru minulého roka. Počet ponúk rástol v porovnaní s decembrom 2011, ale aj medziročne.

Najviac zaberá obchod
Za posledný mesiac spoločnosti najviac vyhľadávali ľudí na obchodné pozície. Na pracovnom portáli profesia.sk pribudlo až 700 nových ponúk v tejto oblasti. Napríklad aj od spoločnosti Doxx Minerál, ktorá vyrába a predáva minerálne vody. „Dúfame, že ak bude dobrý obchodný tím, tak sa nám podarí presadiť na trhu,“ povedala zástupkyňa spoločnosti Helena Vajdová. Naberať sa chystá aj strojárska firma Enpay transformer components so sídlom pri Leviciach.

Kríza zatiaľ neprišla
Firmy pritom potrebovali pracovníkov aj ku koncu roka, myslí si analytička Poštovej banky Eva Sadovská. Pod vplyvom zlých nálad si však nábory rozmysleli. „Asi pre žiadneho zamestnávateľa nie je totiž príjemné prijať nových ľudí a o pár mesiacov ich musieť pod vplyvom negatívneho ekonomického vývoja prepustiť,“ poznamenala analytička.

O nových pracovníkov sa zaujíma aj strojárska spoločnosť Enpay transformer components. Prácu si v nej nájde najmenej desať ľudí. „Rozširujeme výrobu a staviame novú halu, ktorá by mala byť dokončená v marci a potrebujeme tam nových ľudí,“ reagovala za spoločnosť Zdenka Očovská.

Zlepšenie nálad pritom okrem agentúry Index Nosluš pocítili aj v personálnej spoločnosti Lugera & Maklér. Jej country manažérka Monika Voláková tiež hovorí, že slovenským spoločnostiam začína svitať na lepšie časy. Aj preto ich niektorí klienti rozbehli vo veľkom nábory. „U nás pritom ide hlavne o technický segment a pozície v IT,“ hovorí Volaková. Zároveň dodáva, že takýto prudký nárast ponuky práce nebýva začiatkom roka zvyčajný. „Skôr je to prekvapenie, že to takto narástlo,“ dodala Volaková.

Podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka majú slovenské podniky tie najhoršie časy už za sebou a prepúšťať vo veľkom už nebudú. „Najhoršie bolo na konci minulého roka. V najbližších mesiacoch sa situácia môže zlepšovať,“ povedal Koršňák. Lepšiu náladu v ekonomike už zaevidoval aj Štatistický úrad vo svojom Indexe ekonomického sentimentu, ktorý v januári výrazne vzrástol. Dôvodom bol najmä nárast zákaziek zo západnej Európy. Ten analytici zdôvodňujú napríklad politikou Európskej centrálnej banky, ktorá drží úrokové sadzby na nízkych úrovniach a vykupuje dlhopisy zadlžených krajín južnej Európy.

15:23 Článok bol aktualizovaný o spresnené údaje z Profesie.

01 - Modified: 2004-07-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pokračovanie tokajskej anabázy 02 - Modified: 2004-07-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Harry Posteľ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 11:39