StoryEditor

Pavol Rusko: Štátna firma je vždy o politických dohodách

05.10.2004, 00:00
Rozhovor s podpredsedom vlády a ministrom hospodárstva Pavlom Ruskom

Ako vnímate výhrady k spoločnosti Enel od KDH a SMK, stále tvrdia, že by nešlo o privatizáciu, ale o preštátnenie, keďže v Eneli má zatiaľ majoritu taliansky štát?
- Keď sme koncom minulého roka schvaľovali postoj k privatizácii Slovenských elektrární na Koaličnej rade, tam sa jednoznačne dohodol podiel určený na privatizáciu (66 percent). Vtedy nikto z koaličných partnerov tento tender nespochybňoval ani ho neviazal nejakými podmienkami, napríklad vlastníckymi vzťahmi investora. Návrh, s ktorým prichádzam do vlády, akceptuje túto výhradu. Podľa rozhodnutia talianskej vlády sa do konca októbra sprivatizuje cez kapitálový trh asi 20 percent akcií Enelu.
Nesvedčí to o koncepčnosti postupu týchto našich koaličných partnerov v energetike. Ak by, nedajbože, vybraný strategický partner nesplnil túto podmienku a navyše je to ten, ktorý ponúkol najviac, ocitli by sme sa vlastne v situácii, keď by sme celý tender robili nadarmo a zbytočne by sme platili privatizačného poradcu.

Ďalším argumentom odporcov investora s podielom štátu je: "Načo elektrárne predávať, veď ak dokáže elektrárenskú firmu riadiť taliansky (český) štát, dokážeme to aj my"...
- Štát mal do určitého času podiel v SPP a táto etapa nedopadla pre našu ekonomiku najlepšie, a to už nehovorím o bankách. Podľa mojich skúseností nikto nevie zaručiť správanie sa konkrétnych ľudí, ktorých tam politické strany dosadia. Keď to bude v štátnom vlastníctve, vždy to bude o politických dohodách, politických obchodoch bez ohľadu na to, či tam budú nominanti strán koalície alebo terajšej opozície. Pokušenie je tu také lákavé, že dnes nemôže žiadna politická strana povedať, že ich nominanti sa takému správaniu vyhnú.

Nie je to od KDH len snaha o politický obchod, nebudú chcieť ústupky od koaličných partnerov, povedzme, v napĺňaní svojich kapitol štátneho rozpočtu?
- Nemyslím si, nikto to takto nepodmieňoval.

Aký teda očakávate osud vášho návrhu vo vláde, začať rokovania o vstupe strategického investora s Enelom?
- Ani vzhľadom na chystané zmeny v akcionárskej štruktúre si nemyslím, že by to ktokoľvek spochybňoval. Preto očakávam, že sa členovia kabinetu stotožnia s mojím návrhom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:18